Συνεδρίασε την Τετάρτη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Αχαΐας μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλου με τα παρακάτω θέματα.

  1. Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου 2018.
  2. Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
  3. Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό περιόδου 2018 - 2019.
  4. Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.
  5. Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από Τεχνολογικά Ατυχήματα.

Μετά τις τοποθετήσεις όλων των παρισταμένων αποφασίστηκαν τα έργα και οι δράσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα από τις έκτακτες ανάγκες λόγω πλημμυρών, χιονοπτώσεων, παγετού και γενικώς έντονων καιρικών φαινομένων αλλά και τεχνολογικών ατυχημάτων κατά την χειμερινή περίοδο 2018-2019.

Με το νόμο «Κλεισθένη» οι αρμοδιότητες καθαρισμού και αστυνόμευσης  των υδατορεμάτων πέρασαν πρόσφατα στην αρμοδιότητα των Περιφερειών και παρά τη στενότητα του χρονικού περιθωρίου, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω των αρμόδιων τμημάτων μεγάλες παρεμβάσεις.

«Ο απολογισμός για την αντιπυρική περίοδο 2018 ήταν θετικότατος και καλύτερος των τελευταίων ετών. Αυτό οφείλεται στην προετοιμασία αλλά και την έγκαιρη επέμβαση και συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων κατά την εκδήλωση του φαινομένου δήλωσε ο κ. Αλεξόπουλος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του σχεδιασμού όπως αυτός αποφασίζεται από το εαρινό ΣΟΠΠ, και πρόσθεσε ότι εν όψη της χειμερινής περιόδου, παρά την έλλειψη πόρων, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αχαΐας έχει προβεί σε προληπτικούς καθαρισμούς υδατορεμάτων προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινόμενων με προτεραιότητα σε κατοικημένες περιοχές και βρίσκεται σε ετοιμότητα με μέσα και υλικά για να περιοριστούν τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

Πρόσθετα ο κ. Αλεξόπουλος συγχάρηκε το προσωπικό όλων των φορέων που επανειλημμένα εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες πολιτών και πρόσθεσε ότι οφείλουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εθελοντικές ομάδες που προσφέρουν αφειδώς τις πολύτιμες υπηρεσίες τους όποτε και να τους ζητηθούν.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε θέματα πολιτικής προστασίας καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.