Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν ευχήθηκε «καλή τύχη» στον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, την ώρα που το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και τα κόμματα της αριστεράς εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη νίκη του ακροδεξιού υποψήφιου.

«Καλή τύχη στον νέο πρόεδρο Μπολσονάρου, ο οποίος πρόκειται να βελτιώσει την οικονομική και δημοκρατική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας που κινδυνεύουν στη Βραζιλία», επεσήμανε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού στο Twitter.

Σύμφωνα με την Λεπέν, «οι Βραζιλιάνοι τιμώρησαν τη γενικευμένη διαφθορά και την τρομακτική εγκληματικότητα που ευημερούσαν υπό τις ακροαριστερές κυβερνήσεις».

Αντίθετα το κόμμα του Μακρόν, La Republique En Marche, εξέφρασε την ανησυχία του για τη νίκη του Μπολσονάρου. «Καμία δημοκρατία δεν είναι προστατευμένη», επεσήμανε η εκπρόσωπος του κόμματος Ορόρ Μπερζέ στο Twitter, τονίζοντας ότι «οι δημοκράτες, οι φιλελεύθεροι έχουν ευθύνη για το αποτέλεσμα».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε μέσω Twitter ότι σκέφτεται τους Βραζιλιάνους, «οι οποίοι είδαν να εκλέγεται ένας ξενοφοβικός, ομοφοβικός, μισογύνης, θαυμαστής της δικτατορίας, εχθρός των μέσων ενημέρωσης και ερασιτέχνης των fake news».

«Από τη μία ήπειρο ως την άλλη, από τον Ορμπάν ως τον Τραμπ, από τον Σαλβίνι ως τον Μπολσονάρου, η δημοκρατία κλονίζεται. Οι εθνικιστές κερδίζουν και εκμεταλλεύονται την οργή των λαών», πρόσθεσε.