"Βρε παλιόγυφτε σε εσένα βρήκαν να δώσουν την σημαία;"

Η φράση προήλθε από αγενή συμπολίτη μας το πρωί της Κυριακής της 28ης Οκτωβρίου στο σημείο που είχαν δώσει ραντεβού οι μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας!

Μήλον της έριδος -έστω και για λίγο- ο μικρός Πολύβιος Μιχαλακόπουλος! Ο Ρομά που έπειτα από κλήρωση επιλέχθηκε να κρατήσει την Ελληνική σημαία και να παρελάσει στην κορυφή του σχολείου που ξεκίνησε φέτος να πηγαίνει!

Δεν γίνεται να σταθούμε στην πρωινή ιστορία ή στον πολιτικά ανορθόδοξο χαρακτηρισμό του γονιού που δεν είδε την κόρη/γιο του να κρατά την σημαία...

Αυτά είναι τα σχόλια που θα διαβάσεις κάτω από ακραία κείμενα ρατσισμού/σκοταδισμού και που δεν έλειψαν καθ' όλη την διάρκεια της παρέλασης. Σε αυτό το κείμενο θα μιλήσουμε για τον μαθητή Πολύβιο που προσπαθεί να ξεχωρίσει στην "ανένταχτη" κοινότητα των αθίγγανων.

Αν μας τα διηγήθηκε σωστά είναι μόλις 13 ετών. Γεννήθηκε με μεσογειακή αναιμία και αυτό είναι το ένα από τα μεγάλα προβλήματα του αφού οι συχνές μεταγγίσεις στον οργανισμό, του έχουν προκαλέσει αδυναμίες και βλάβες που δεν αποκλείεται χωρίς φροντίδα να του κοστίσουν την ζωή.

Έφυγε πριν από περίπου έναν χρόνο από τον καταυλισμό των αθίγγανων της Εγλυκάδας στον οποίο ζούσε με την οικογένεια του για να μεταφερθεί σε κάποια κατοικία λόγω της ιδιαιτερότητας της υγείας του. Οι δυνατότητες του όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς είναι κάτι λιγότερο από περιορισμένες.


Ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και σε αμφιλεγόμενες συνθήκες υγιεινής. Δεν έχει πατέρα (έχει "φύγει" από τη ζωή) ενώ μεγαλώνει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του, μη έχοντας να καλύψει τις βασικές ανάγκες όπως η τροφή.

Τότε ήταν που αποφάσισε να πάει και σχολείο... Ξεκίνησε στο δημοτικό που δεν είναι τίποτα άλλο παρά από έναν μέτριο μαθητή που τα κουτσο-καταφέρνει με τα μαθήματα. Σπάνια θα τον δεις να επαιτεί αφού τις περισσότερες φορές επιλέγει να πιάνει κουβέντα με τους αγνώστους που καταδέχονται να τον ακούσουν. Είναι πολύ ευγενικός και δεν μιλά για την ασθένεια του.

Ο Πολύβιος ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου δεν σήκωσε απλά την Ελληνική σημαία κάτι το οποίο ήθελε πολύ αφού πόζαρε με πολύ λαχτάρα στον φακό, σήκωσε και όλα εκείνα τα βάρη που τον συνοδεύουν από το ξεκίνημα της ζωής του και ένα ακόμα μεγαλύτερο. Την περιφρόνηση της κοινωνίας!

Περπατώντας μαζί με τα παιδιά μας θα πρέπει να γίνει το παράδειγμα για όλους και κυρίως για τους Ρομά που με μαθησιακή υποστήριξη και κοινωνική προστασία μπορούν να ξεχωρίσουν, να ενσωματωθούν και να προοδεύσουν...

Όσο για τον Πολύβιο; Eυελπιστούμε η μικρή του ιστορία να φτάσει στα αυτιά όλων εκείνων που μπορούν να τον βοηθήσουν να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα και κυρίως να του δώσουν την ζωή που δεν του χαρίστηκε!