Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν χθες Παρασκευή τουλάχιστον δέκα ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από τις αρχές της Γάζας πως πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων κατά μήκος του φράκτη που χωρίζει το Ισράηλ από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Περίπου 10 ή 12 εκτοξεύσεις εντοπίσθηκαν από τη λωρίδα της Γάζας προς την κατεύθυνση του Ισραήλ», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας πως η ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα αναχαίτισε πολλές απ' αυτές.

Λίγο αργότερα ο στρατός διευκρίνισε στο Twitter πως επρόκειτο για εκτοξεύσεις ρουκετών.

Οι ισραηλινές αρχές δεν έκαναν λόγο για τραυματίες ούτε για ζημιές από την επίθεση αυτή, που είναι η σημαντικότερη των τελευταίων μηνών.

Καμιά παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τα πυρά αυτά.

Νωρίτερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα είχε ανακοινώσει πως πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα στη λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τους ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι είναι παραταγμένοι κατά μήκος του φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι, ηλικίας από 19 έως 27 ετών, σκοτώθηκαν σε χωριστά επεισόδια.

Εξάλλου ένας έκτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χθες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια συγκρούσεων, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα.

Από την πλευρά του το Ισραήλ έκανε σφοδρή επίθεση κατά στόχων της Χαμάς, σε απάντηση για τις εκτοξεύσεις από τη Γάζα 30 ρουκετών κατά περιοχής κοντά στην πόλη Σντερότ.

Δέκα από τους ρουκέτες αυτές αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού καταστράφηκαν 80 στόχοι της Χαμάς.


Δεν αναφέρθηκαν πάντως θύματα σε καμία από τις δύο πλευρές.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ισραηλινή επίθεση αντιποίνων υπέστη ζημιές ένα ινδονησιακό νοσοκομείο στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ προκλήθηκε μπλακ άουτ στην ίδια την πόλη της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «εσκεμμένα» δημιούργησε κέντρο εκπαίδευσης και έφτιαξε μια αποθήκη πυρομαχικών «κοντά σε σχολεία, ένα νοσοκομείο κι ένα τέμενος».

Έδωσε δε στη δημοσιότητα βίντεο από μια επίθεση κατά του αρχηγείου, όπως λέει, των υπηρεσιών ασφαλείας της Χαμάς.