Πώς πίνετε το φρέντο σας; Mε το πλαστικό καλαμάκι;

Ξεχάστε το! Η οδηγία που φέρνει στο προσκήνιο η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να ψηφιστεί, θα απαγορεύσει την χρήση τους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει τα νέα δεδομένα να τα ακολουθήσουν, τόσο οι Πατρινοί καταναλωτές, όσο και τα καταστήματα εστίασης.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα η αγορά σε ότι έχει να κάνει με την εστίαση προωθούσε την χρήση πλαστικών καλαμακίων, θεωρώντας ότι είναι φθηνά και δεν κοστίζουν ούτε στον καταναλωτή, ούτε στον επαγγέλματα.

Όμως, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης και γενικότερα τα πλαστικά προϊόντα έχουν σημαντικό μερίδιο στην θαλάσσια ρύπανση αφού τα τρώνε τα ψάρια και μένουν κολλημένα μέσα τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προχωρήσει στην απαγόρευση της πώλησης πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης και με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρνει στο προσκήνιο την προοπτική της κατάργησης τους.

Σύμφωνα με τους οικολόγους πάντως υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για να πίνει κανείς τον καφέ του. Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη ορισμένα οικολογικά καλαμάκια όπως τα μεταλλικά, τα χάρτινα, τα καλαμάκια από φυσικό bamboo, γυάλινα έως και σιταρένια.

Οι τιμές τους όμως είναι αρκετά πιο ακριβές από τα πλαστικά, γεγονός που σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά τους επαγγελματίες, ίσως και τους καταναλωτές, σε περίπτωση που έρθει σύντομα η αναμενόμενη οδηγία της Ε.Ε. και στην χώρα μας.

Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι και στην Πάτρα έχει ξεκινήσει, αργά, αλλά σταθερά να γίνεται συνείδηση το κακό που κάνουν τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και υπάρχουν πελάτες στα καταστήματα εστίασης που ζητούν τον καφέ τους χωρίς καλαμάκι.