Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε με ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμό αυτό τον μήνα, εξαιτίας της μείωσης των παραγγελιών που έπληξε την εμπιστοσύνη, σύμφωνα με σημερινή έρευνα της IHS Markit.

Η απογοητευτική έρευνα του Οκτωβρίου ενδεχομένως να απασχολήσει τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναμένεται να τερματίσουν το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της τράπεζας σε λιγότερο από τρεις μήνες, παρά μια σειρά πολιτικών και εμπορικών ανησυχιών.

Η επιβράδυνση σημειώνεται ενώ κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνα, εντείνεται η διαμάχη για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν φθάσει σε αδιέξοδο.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη βυθίστηκε τον Οκτώβριο σε χαμηλό 25 μηνών στις 52,7 μονάδες από τις 54,1 του Σεπτεμβρίου, σημαντικά χαμηλότερα από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters για 53,9 μονάδες.

Η χαμηλότερη πρόβλεψη ήταν 53,2 μονάδες. Κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη.

Σε μία ένδειξη ότι οι εταιρίες δεν αναμένουν σύντομα μια ανάκαμψη, ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, που μετρά την αισιοδοξία, υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν 4 ετών στις 59,4 μονάδες.

Αντίστοιχος δείκτης από τους παραγωγούς του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν σχεδόν έξι χρόνια.

Ο PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε στις 52,1 από τις 53,2 μονάδες, έναντι 53,0 που ήταν η μέση εκτίμηση των αναλυτών, ενώ οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 51,2 από τις 52,7 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014.

Εξίσου απαισιόδοξη ήταν η εικόνα για τον τομέα υπηρεσιών. Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών της ευρωζώνης κατέγραψε βουτιά σε χαμηλό διετίας στις 53,3 από τις 54,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα από όλες τις προβλέψεις σε έρευνα του Reuters.