Δεν υπάρχει σε αυτή την πόλη κάποιος που να μην έχει ανεβοκατέβει τις σκάλες της Αγίου Νικολάου

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες της Αχαϊκής πρωτεύουσας αποτελούν ένα σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Στολίζουν την πόλη με τον ιδιαίτερο τους τρόπο και «κουβαλούν» στην πλάτη τους τη δική τους ιστορία με ξεχωριστές πτυχές που άλλοι μπορεί να γνωρίζουν και άλλοι όχι.

Ας πάμε να ρίξουμε φως σε κάποιες από αυτές έτσι ώστε να έρθουμε λίγο πιο κοντά σε αυτό το σπουδαίο οικοδόμημα.

1) Κατασκευάστηκαν το 1934 στην εποχή του Μεσοπολέμου, επί δημαρχίας Βασιλείου Ρούφου αντικαθιστώντας την προϋπάρχουσα φιδωτή χωμάτινη ανηφόρα που βρισκόταν στο σημείο.

2) Αποτελούν μία από τις κυριότερες τεχνητές κλίμακες (σκάλες) από μια σειρά τέτοιων που βρίσκονται στην Πάτρα, καθώς και χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστικής και φυσικής γεωγραφίας του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο διαιρείται στις λεγόμενες Άνω και Κάτω Πόλη, τις περιοχές δηλ. που συνδέουν οι σκάλες της οδού Αγίου Νικολάου.


φωτο - petiteeirini

φωτο - petiteeirini

3) Στη βάση της Κλίμακας της Αγίου Νικολάου βρίσκεται ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, καθώς και παρεκκλήσι, δίπλα από αυτόν, αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Η αρχική θεμελίωση του ναού του Αγίου Νικολάου ήταν ελαφρώς νοτιότερα της σημερινής, εκεί όπου βρίσκονται σήμερα οι σκάλες, αλλά, λόγω κατολίσθησης που σημειώθηκε το 1885, η θεμελίωσή του πραγματοποιήθηκε στη σημερινή του θέση.

4) Στην κορυφή τους βρίσκεται το δυτικό μέρος του Φρουρίου της πόλης. Οι σκάλες αποτελούν το συνδετήριο μέσο μεταξύ των οδών Αγίου Νικολάου και Παπαδιαμαντόπουλου, που επεκτείνονται προς τα βορειοδυτικά (κάτω) και νοτιοανατολικά (πάνω) αντίστοιχα.


φωτο - panosmpalos

φωτο - panosmpalos

5) Οι σκάλες της οδού Αγίου Νικολάου αποτελούν ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Πάτρας, τόσο από την κορυφή τους με την όμορφη θέα που προσφέρουν προς το κέντρο της πόλης, τον Πατραϊκό και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, όσο και από την περιοχή κάτω από αυτές, απ' όπου φαίνεται η θέση στην οποία δεσπόζουν, ή από κάποιο άλλο ενδιάμεσο σημείο τους.

6) Στις σκάλες πραγματοποιούνται κατά καιρούς ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ χρησιμοποιούνται συχνά ως χώρος εκδήλωσης πολιτικών μηνυμάτων και διαμαρτυριών.


φωτο - dimitris___th

φωτο - dimitris___th