Τις πρώτες κυρώσεις κατά 21 Σαουδαράβων υπόπτων ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στον απόηχο της άγριας δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, οι ΗΠΑ ταυτοποίησαν υπόπτους στις μυστικές υπηρεσίες, στην αυλή της βασιλικής οικογένειας, στο υπουργείο Εξωτερικών και άλλα υπουργεία της Σαουδικής Αραβίας. «Λαμβάνουμε κατάλληλα μέτρα που περιλαμβάνουν και την αφαίρεση της βίζας», είπε. «Αυτές οι ποινές δεν είναι η τελευταία μας κουβέντα αναφορικά με την υπόθεση», πρόσθεσε ο Πομπέο, που είχε ταξιδέψει το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ριάντ και την Τουρκία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά μεμονωμένων ατόμων, καθώς είναι απαράδεκτο για την Ουάσιγκτον να φιμώνεται διά της βίας ένας δημοσιογράφος.

Ο Πομπέο δεν έδωσε στοιχεία αναφορικά με την ταυτότητα των ατόμων που μπαίνουν στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αργότερα ότι ή θα ανακαλέσει τη βίζα των 21 υπόπτων στην υπόθεση Κασόγκι, ή θα μπουν σε λίστα ατόμων που δεν μπορεί να τους χορηγηθεί βίζα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα διαβουλευτεί με το Κογκρέσο για πιθανές κυρώσεις κατά του Ριάντ, τόσο με εκπροσώπους των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών και ζήτησε να του καταθέσουν υπερκομματικές προτάσεις. Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι παραδόσεις οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία.