Επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα η ΝΔ, καθώς κρίνει ανεύθυνο τον τρόπο με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου χειρίζεται τα εθνικά θέματα.

Μετά τους χειρισμούς στο Σκοπιανό η αξιωματική αντιπολίτευση στηλιτεύει τον επιπόλαιο και πρόχειρο τρόπο με τον οποίο ο κ. Κοτζιάς το Σάββατο προανήγγειλε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, στα 12ν.μ. Πηγές της Πειραιώς σχολίαζαν ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών το μόνο που είχε ως στόχο ήταν να ικανοποιήσει το υπερεγώ του μπροστά σε έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος είτε δεν αντιλαμβανόταν τι συνέβη είτε αγωνιούσε να ικανοποιήσει την αυταρέσκεια του κ. Κοτζιά για να μην πλήξει περαιτέρω την κυβέρνηση του μετά τα όσα έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο και την κόντρα με τον συγκυβερνήτη, Πάνο Καμμένο.

Έτσι άλλωστε εξηγείται, όπως σημειώνουν στελέχη της ΝΔ, ότι ενώ ο κ. Κοτζιάς εμφάνισε την απόφαση έτοιμη να υλοποιηθεί με έτοιμα προεδρικά διατάγματα, χθες ο κ. Τσίπρας τον άδειασε πλήρως λέγοντας ότι χρειάζεται ακόμη μεγάλη προετοιμασία και μάλιστα όχι με προεδρικά διατάγματα, αλλά με νομοσχέδιο ζητώντας μάλιστα ξαφνικά και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Διπλωματικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν ότι τόσο σημαντικές αποφάσεις δεν ανακοινώνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, από κάποιον που μόλις έχει αποπεμφθεί από το υπουργείο εξωτερικών. «Στην εξωτερική πολιτική τέτοιες κινήσεις δεν προαναγγέλλονται, αλλά υλοποιούνται όταν έχουν τύχει προηγουμένως διεξοδικής προετοιμασίας ακόμη και για τυχόν αντιδράσεις που θα προκαλέσουν», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Ο τρόπος που λειτούργησε η κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα την πρόσκληση του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών με τις προκλητικές δηλώσεις του τελευταίου που επανέφεραν την απαράδεκτη λογική, όπως σημειώνουν από τη ΝΔ, του «casus belli» κατά της Ελλάδας σε περίπτωση άσκησης των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Στην αξιωματική αντιπολίτευση παρατηρούν ότι οι διμερείς σχέσεις με την Άγκυρα βρίσκονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, καθώς εδώ και πολλούς μήνες χαρακτηρίζονται από την διαρκώς κλιμακούμενη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίζουν ακατανόητους τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση καλλιεργεί εδώ και καιρό μια άκριτη υπεραισιοδοξία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως έγινε και μετά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Tο μήνυμα της Ν.Δ., όπως το μεταφέρουν πηγές της Πειραιώς, είναι αφενός προς την Τουρκία που οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, και να σταματήσει κάθε ενέργεια που δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου προς την κυβέρνηση, η οποία οφείλει να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η εξωτερική πολιτική είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να ασκείται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει πλήρως και επίσημα τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και απαιτεί, όπως το έθεταν στελέχη του κόμματος, απαντήσεις τόσο στο αίτημά της για άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που έχει καταθέσει από τις 12 Οκτωβρίου όσο και στην Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών που κατέθεσε στις 18 Οκτωβρίου με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο.

Πηγή: iefimerida.gr