Με δύο από τα σημαντικότερα σχήματά του, τα οποία επί σειρά ετών παίζουν καταλυτικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και σε ορισμένες περιπτώσεις της χώρας, συμμετέχει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ένωση Συμπατριωτών της τέως Ε.Σ.Σ.Δ., που είναι κάτοικοι της Πάτρας και της Αχαΐας γενικότερα.

Στην εκδήλωση που έχει τίτλο «Χρονιά Ρωσικού Θεάτρου 2018», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στον συνεδριακό χώρο του ΟΛΠΑ, θα πάρουν μέρος, το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, το οποίο θα χορέψει Ρωσικούς χορούς και το «Κουαρτέτο Εγχόρδων» του Δημοτικού Ωδείου.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ


Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας ιδρύθηκε στις 9 Οκτώβρη του 1976 σαν ένα από τα τμήματα του Καλλιτεχνικού Εργαστηριού κλείνοντας φέτος 42 χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και όχι μόνο στα πλαίσια του λαϊκού μας χορού και γενικότερα του λαϊκού μας πολιτισμού.

Η ζωντάνια όλων των ανθρώπων στο χορευτικό, η πίστη στα ιδεώδη του ερασιτεχνισμού, η εκτίμηση του λαϊκού πολιτισμού, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που έδωσε την δυνατότητα να παρουσιαστούν αξιόλογες δουλειές που το έκαναν να ξεχωρίσει για την ποιότητα που προσέγγισε τον λαϊκό μας χορό όλα αυτά τα χρόνια. Μερικές απ' αυτές είναι: «ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», «ΚΙΛΕΛΕΡ», «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ», «ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ», «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΥ», «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ», «ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ», «ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ», «ΟΡΧΗΣΙΣ ΕΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΟΧΩΝ» και άλλα πολλά.

Μέσα από παρακολούθηση όσο το δυνατόν περισσότερων σημαντικών σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα, συμμετοχή και διοργάνωση φεστιβάλ, επιτόπιες έρευνες, αναζητήσεις μέσω γραπτών και ζωντανών ανθρώπινων πηγών ερχόμαστε σε επαφή με τους πραγματικούς φορείς του λαϊκού μας πολιτισμού. Προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια, είναι η έρευνα, η μελέτη και η παρουσίαση των ευρημάτων του στη σημερινή πραγματικότητα.

Τα μέλη του χορευτικού προσφέρουν χωρίς υλική αμοιβή όλο τον ελεύθερο χρόνο τους (κι' αυτό είναι το σπουδαίο) πιστοί στα ιδανικά της ερασιτεχνικής δημιουργίας, «χρησιμοποιούν» τον λαϊκό χορό ως ασπίδα αντίστασης σε κάθε μορφή υποκουλτούρας απ' όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Στο χορευτικό τμήμα δεν πληρώνει και δεν πληρώνεται κανείς. Όλοι όσοι υπήρξαν και υπάρχουν (δάσκαλοι και μέλη) πρόσφεραν και προσφέρουν στην υπόθεση λαϊκός πολιτισμός με μόνο συμφέρον μία στάση ζωής απαλλαγμένη όσο αυτό είναι δυνατόν από την μιζέρια που προκαλεί η αδιαφορία του ωχαδερφισμού, ο άκρατος καταναλωτισμός, η ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση των πάντων, με μόνο γνώμονα το ατομικό συμφέρον.

Αυτή είναι και η συνεισφορά του Χορευτικού του Δήμου Πάτρας στην υπόθεση πολιτισμός, ότι εδώ δεν ισχύουν οι αξίες του χρήματος αλλά οι αξίες της προσφοράς. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα διαπαιδαγωγούνται όλοι μικροί και μεγάλοι δάσκαλοι και μαθητές.

Σήμερα, το χορευτικό έχει πάνω από 1400 ενήλικες στα εντατικά και ψυχαγωγικά του τμήματα και περισσότερα από 700 παιδιά στα παιδικά και εφηβικά τμήματα, ενώ κάθε χρόνο ξεπερνά τις 60 παραστάσεις συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις φορέων της Πάτρας, μα και σε ολόκληρη την Ελλάδα Στα 39 χρόνια λειτουργίας το χορευτικό έχει ξεπεράσει τις 1000 παραστάσεις και έχουν περάσει μέσα απ' αυτό δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ήλθαν σ' επαφή με το λαϊκό πολιτισμό. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε ότι έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές.

Το χορευτικό έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις όπως στην Ιταλία , Τουρκία, Σερβία, Σλοβακία, Ουκρανία, Νιγηρία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Γκούτσα Σερβίας, Κροατία κλπ. Όπου κι αν ταξίδευσε απέσπασε κολακευτικές κριτικές ενθουσιάζοντας το κοινό από τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις των Ελληνικών λαϊκών χορών.

Σε συμμετοχή μας σε διεθνή διαγωνιστικά φεστιβάλ βραβευτήκαμε στην Κωνσταντινούπολη το 2006 και πήραμε την πρώτη θέση στην Κροατία το 2012.

Έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στην έναρξη του καρναβαλιού με χορογραφίες του Χρήστου Γιαννόπουλου και η παρουσία του κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη.

Σήμερα διδάσκουν στα παιδικά και ενήλικα τμήματα 25 δάσκαλοι προερχόμενοι από το σπλάχνα του χορευτικού και έχουν διακριθεί για την χορευτική τους αρτιότητα, την θέλησή τους για εκπαίδευση στα ζητήματα λαϊκού πολιτισμού, μα και την ηθική τους υπόσταση.

Στο πλαίσιο του Χορευτικού λειτουργεί ορχήστρα παραδοσιακής και έντεχνης λαϊκής μουσικής με μαέστρο τη κ. Δήμητρα Αψώμοτου.

Διαθέτει φορεσιές αντίγραφα των παραδοσιακών κατασκευασμένες στο εργαστήριο της «Δώρας Στράτου» καθώς και φορεσιές για την παρουσίαση λαϊκών χορών και χορογραφιών με υπεύθυνο ιματιοθήκης τον κ. Δημήτρη Πολυγένη.

Επίσης λειτουργούν και οι ομάδες:

Α) ομάδα ηλεκτρονικής υποστήριξης, αρχειοθέτησης και έρευνας με υπεύθυνο το Νικόλα Ταντή.

Β) ομάδα επαφής και επικοινωνίας με υπεύθυνη την Ιωάννα Ζιάκου..

Υπεύθυνος των παιδικών-εφηβικών τμημάτων (παιδικό χορευτικό) είναι κ. Σταυρούλα Ζαρνάβαλου.

Υπεύθυνος όλου του τμήματος είναι ο κ. Χρήστος Γιαννόπουλος.

Έτσι σήμερα το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας μέσα από την συνεχή προσπάθεια των μελών του συμβάλει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο στην διατήρηση του λαϊκού μας πολιτισμού και στην διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, με παρεμβάσεις και προτάσεις προσπαθεί και βάζει το δικό του λιθαράκι στην πολιτιστική ανάπτυξη της Πάτρας μας.

ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


Το κουαρτέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών απαρτίζουν:

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΑΦΑΡΟΒΑ

Πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού από το πατέρα της. Φοίτησε στο Special School of Music της Τασκένδης.

Συνέχισε τις σπουδές της στην Μόσχα στο Tchaikovsky State Conservatory με την καθηγήτρια Maia Glezarova , μετά έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με την καθηγήτρια Irina Bochkova. Από το 1989 ήταν πρώτη σολίστ στην State Chamber Orchestra ”Vivaldi” της Μόσχας. Έχει εμφανιστεί στη Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Βουλγαρία.

Έχει συνεργαστεί με την National Orchestra της Ιταλίας. Από το 1991 είναι μέλος της Ορχήστρας Πατρών (κορυφαία στα πρώτα βιολιά και από το 2008 εξάρχων).

Έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις με τα σύνολα (τρίο, κουαρτέτα, κουιντέτα ) και ως σολίστ με την Ορχήστρα στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Έχει λάβει μέρος ως σολίστ στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, στο Φεστιβάλ του Mozart στην Αθήνα (”Μουσείου Μπενάκη” ), στο Φεστιβάλ «Μέρες Σύγχρονης Μουσικής» ,στο Διεθνές Φεστιβάλ στην Πάτμο. Έχει κάνει CD με την Ορχήστρα Πατρών «L’estate» του Vivaldi (σολίστ).

ΑΛΛΑ ΣΕΛΑΛΜΑΖΙΔΗ

Η Άλλα Σελαλμαζίδη αποφοίτησε από την Μουσική Ακαδημία του Νοβοσιμπίρσκ Ρωσίας (καθηγητής Alexei Gvozdov στο τμήμα εγχόρδων – βιολί). Συνεργάστηκε με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Ουλιανόφσκ (Ρωσίας) στα Α΄ βιολιά.

Το 1991 μετακόμισε μόνιμα στην Ελλάδα (Πάτρα) με την οικογένειά της. Από τότε ήταν μέλος της Ορχήστρας Πατρών. Έχει διδάξει βιολί σε διάφορα Ωδεία. Ως μέλος της Ορχήστρας έχει εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας,Αυστρίας και της Ιταλίας, Επίσης έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την ίδια Ορχήστρα.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΜΑΓΚΟΥΛΟΒ

Γεννήθηκε στην Άλμα-Άτα του Καζαχστάν. Σπούδασε στο Special School of Music και στο State Conservatoire της Άλμα-Άτα , με καθηγητή τον V.Hess. Εργάστηκε στην Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Άλμα-Άτα. Από το 1988 ήταν μέλος στο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Καζαχστάν. Έχει συνεργαστεί με διάφορες Ορχήστρες Δωματίου και έχει κάνει ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.Έχει εμφανιστεί στη Ρωσία, Ιταλία,Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα. Από το 1991 είναι μέλος της Ορχήστρας Πατρών.

ΝΙΚΟΛΑΙ ΚΟΜΙΣΣΑΡΟΒ

Γεννήθηκε στο Χαρκόβ της Ουκρανίας. Σπούδασε στο Special School of Music του Χαρκόβ, με καθηγητή τον I. Rozavsky και στο State Tchaikovsky Conservatoire της Μόσχας, με καθηγητή τον V. Feygin.

Συνεργάστηκε με τις Ορχήστρες Δωματίου : Tchaikovsky Conservatoire, Amanteus» και « Viva» της Μόσχας, καθώς και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας. Έχει εμφανιστεί σε πόλεις της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Από το 1991 είναι μέλος της Ορχήστρας Πατρών.