Έτοιμος να προκαλέσει κι άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εμφανίζεται ο Πάνος Καμμένος.

Η όρεξη του υπουργού Άμυνας μπορεί να άνοιξε με τον Νίκο Φίλη και να συνέχισε με τον Νίκο Κοτζιά, τώρα όμως στο στόχαστρο έχει βάλει στελέχη των ΑΝΕΛ.

Ο ΥΠΕΘΑ σημάδεψε και πυροβόλησε δημοσίως (από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός στη Θεσσαλονίκη) τον υφυπουργό Εξωτερικών που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ.

Με μια κίνηση που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που τον ήθελαν να ζητά από τον πρωθυπουργό την αντικατάσταση Κουίκ, ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για «Μακεδονοκλάστες» στο κόμμα του. Ζήτησε συγγνώμη επειδή τους διόρισε υπουργούς αν και δεν ήταν βουλευτές. Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα ακόμα και αποκάλυψε τις προθέσεις του να σπρώξει εκτός ΑΝΕΛ τον Τέρενς Κουίκ σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «αυτοί οι τύποι δεν έχουν κανένα λόγο πια στο κόμμα. Σας το υπόσχομαι. Τελείωσαν. Τους λέμε καλό ταξίδι».

Σε γραμμή Κοτζιά ο Κουίκ

Φαίνεται πάντως ότι όσο ο Π.Καμμένος «σπρώχνει» εκτός ΑΝΕΛ τον Τέρενς Κουίκ, αυτός τόσο πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται.

Στην απειλή Καμμένου, ο Κουίκ από την Αίγυπτο απάντησε ως Κοτζιάς και υπενθύμισε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι την εξωτερική πολιτική την ασκεί ο πρωθυπουργός. Εδώ και καιρό πάντως κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο Τέρενς Κουίκ στις συζητήσεις του με υπουργικά στελέχη, πιο πολύ ως μέρος του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται, και λιγότερο ως των ΑΝΕΛ. Η επιλογή του να πάρει αποστάσεις από το «ΟΧΙ» του Πάνου Καμμένου στην συμφωνία των Πρεσπών, περισσότερο ως επιβεβαίωση αυτής της στάσης έρχεται και όχι ως αιφνίδια μεταβολή.

Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο εκτιμούν ότι το σήριαλ Κουίκ θα είναι το επόμενο που θα ανέβει για την συγκυβέρνηση μετά την παραίτηση Κοτζιά.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι και η έτερη υπουργός Έλενα Κουντουρά που επίσης στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν έδωσε το παρών χθες στη Θεσσαλονίκη, όπως και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που επίσης θα υπερψηφίσει τη συμφωνία. Απών ήταν και ο Κώστας Ζουράρις.

Με εμφανή πάντως την αγωνία Καμμένου να διασώσει το κόμμα του -που φαίνεται να φυλλορροεί στελεχιακά- μπορεί κανείς να εκτιμήσει με ασφάλεια ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πορευτεί με τον Πάνο Καμμένο μέχρι τον Δεκέμβριο και την ψήφιση του προϋπολογισμού που περιλαμβάνει τους «καρπούς» της δημοσιονομικής προσπάθειας που ο κάθε εταίρος θέλει να μοιράσει στο εκλογικό ακροατήριο και να πάει σε εκλογές με του καλύτερους δυνατούς όρους.

Επειδή όμως η εικόνα της κυβέρνησης (και το μέλλον της κατά κάποιους) εξαρτάται από τις στιγμιαίες μεταβολές διαθέσεων του υπουργού Αμυνας, όπως εκείνο το tweet με αναφορές σε χρηματισμό βουλευτών της ΠΓΔΜ, που έφερε σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ έχουν αρχίσει ήδη να μετρούν τις ψήφους στις οποίες μπορεί να στηριχτούν προκειμένου να κουνήσουν μαντήλι στον Πάνο Καμμένο. Άλλοι «θερμά» κι άλλοι (όπως ο υπουργός Οικονομικών ) κι άλλοι πολύ διστακτικά αφού σε κάθε ευκαιρία (από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι την Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ) μιλούν με καλά λόγια για την αναγκαιότητα της στήριξης της κυβέρνησης, από τους ΑΝΕΛ.

Μετά τον προϋπολογισμό και τα «δώρα» της μη περικοπής των συντάξεων αλλά και τα αναδρομικά σε στρατιωτικούς, το κοντέρ «μηδενίζει» και ο ρυθμός υλοποίησης της συμφωνίας από τον Ζόραν Ζάεφ θα ορίσει εκ των πραγμάτων το τέλος του Π. Καμμένου στην κυβέρνηση.

Η τελευταία του θέση, είναι ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.