Μπορεί ο Πατρινός αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Άρης Ανδρικόπουλος να έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου φιλόδοξου επιχειρησιακού σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει την κωδική ονομασία Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ («Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης»), όμως στην Πάτρα υπάρχει θέμα.

Είναι γεγονός ότι στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και στο κτίριο της Ερμού υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση μετά το χτύπημα που έγινε, πριν από μερικές μέρες από αναρχικούς, όταν ομάδα νεαρών ξεκίνησε να πετάει μολότοφ στο φυλάκιο.

Οι επόμενες μέρες που ακολούθησαν ήταν μέρες επαγρύπνησης, με περιπολικά να κάνουν τις νύχτες συχνές περιπολίες σε όλες τις συνοικίες της Πάτρας, ενώ στο κέντρο υπήρχαν και αρκετές πεζές περιπολίες από αστυνομικούς που δεν ήταν ένστολοι.

Το ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει στην ψυχολογία των αστυνομικών, φαινόταν αν περνούσε κανείς από την Ερμού τις νύχτες. Οι ματιές τους ακόμα και σε ανυποψιάστους περαστικούς ήταν έντονες, περνώντας τον καθένα για ύποπτο και η κατάσταση έδειχνε να ήταν πιο άγρια μετά το χτύπημα των αναρχικών. 

Όμως το νέο χτύπημα που έγινε σε κατάστημα της πλατείας Όλγας, στη συμβολή της Ρήγα Φεραίου και της Κολοκοτρώνη, είναι ταυτόχρονα και ένα ακόμα χτύπημα στο κύρος της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. Είναι άγνωστο μέχρι ώρας γιατί οι αναρχικοί "επέλεξαν" το συγκεκριμένο κατάστημα για να σπάσουν. Όμως είναι σίγουρο ότι η ομάδα των ατόμων αυτών ήταν υπό παρακολούθηση από αστυνομικούς που γνώριζαν τις κινήσεις τους, ξέροντας ότι πλέον οι αναρχικοί δρουν αιφνιδιαστικά.

Το πως όμως η ομάδα αυτή κατάφερε και έφυγε από την εποπτεία των αστυνομικών, χωρίς ταυτόχρονα να γίνει μία σύλληψη ή έστω μια προσαγωγή, είναι ένα ερωτηματικό. Το σίγουρο είναι ότι η τοπική ΕΛ.ΑΣ. αυτή τη φορά μάλλον πιάστηκε στον... ύπνο.

Πάντως, το συμβάν δείχνει ότι το αντάρτικο πόλης συνεχίζεται από την πλευρά των αναρχικών και το πιθανότερο είναι ότι θα επακολουθήσουν και άλλα, κάτι που άλλωστε οι αναρχικοί τονίζουν ξεκάθαρα στις ανακοινώσεις τους που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το θέμα όμως είναι η Αστυνομία τι κάνει και πώς θα καταφέρει να προστατεύσει τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

Εκτός πια αν τα χέρια της είναι δεμένα λόγω κεντρικής εξουσίας και πολιτικής κατεύθυνσης...