Στις βορειοδυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, ανάμεσα στη Βόνιτσα προς βορράν και τον Μύτικα προς νότον, βρίσκεται η Πάλαιρος, κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα, γνωστή παλαιότερα (και επί σειράν αιώνων) ως Ζαβέρδα.

Στο λιμάνι της Παλαίρου δένουν βάρκες και ψαροκάικα, ενώ η σύγχρονη μαρίνα, στη θέση «Βουνάκι», φιλοξενεί πολυάριθμα ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Σημαντική είναι η τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, μιας και οι παραθεριστές έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη διαμονή τους στην όμορφη περιοχή της Παλαίρου με επισκέψεις στη Λευκάδα και τα γύρω νησάκια.

Την κορυφή της λίστας των αξιοθεάτων στην ευρύτερη περιοχή καταλαμβάνει ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαίρου, το λεγόμενο κάστρο της Κεχροπούλας, όπου σώζονται εντυπωσιακά τμήματα τειχών και λείψανα οικοδομημάτων της Παλαίρου, οχυρωμένης ακαρνανικής πόλης.


Η παραδεισένια Πάλαιρος ενδείκνυται για ρομαντικό παραθαλάσιο περίπατο με θέα τα μαγευτικά χρώματα του Ιονίου.

Μετά την βόλτα σας μπορείτε να απολαύσετε ένα καφέ σε καφετέριες της περιοχής ή να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα από τις όμορφες ταβέρνες της περιοχής.Πάλαιρος ένας μικρός παράδεισος στην Αιτωλοακαρνανία

Βίντεο: Andreas Koutsothanasis