Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος προέβη σε μια «δυναμική διαμαρτυρία» σε σχέση με τα επιστημονικά συνέδρια που διοργανώνει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο των επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος με κείμενο στο διαδίκτυο, αλλά και με επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαμαρτύρεται έντονα διότι στα προγράμματα των επιστημονικών συνεδρίων ΔΕΝ έχουν συμπεριληφθεί ούτε τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, ούτε η ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, ούτε η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, δηλ. του Αιγίου, ούτε και η μεγάλη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου, στην οποία κατατροπώθηκε ο Ιμπραήμ Πασάς.

Όμως, μόλις κυκλοφόρησε ο τόμος με τα πρακτικά του ΣΤ’ Επιστημονικού Συνεδρίου της σειράς, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017, πριν ένα χρόνο, και είχε ως θέμα: «Πολεμικές συγκρούσεις και τόποι καθαγιασμού του απελευθερωτικού Αγώνος κατά την Επανάσταση του 1821».

Αν προσέξει ο σεβ. Καλαβρύτων τα περιεχόμενα του τόμου – που αποτέλεσαν και ξεχωριστές εισηγήσεις στο συνέδριο – θα δει ότι το θέμα για το οποίο διαμαρτύρεται έχει ήδη γίνει!

Παραθέτουμε το σχετικό υλικό προς ενημέρωσιν του σεβασμιωτάτου:
- ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ-ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (26-30 Ιαν. 1821): Η απαρχή του Εθνικού μας Αγώνα το 1821.
- ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Θ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάρτιος του 1821 στην Αγία Λαύρα και τα Καλάβρυτα.
- ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: 8-22 Μαρτίου 1821: Τα γεγονότα της Αγίας Λαύρας, των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τις οθωμανικές πηγές, τις δημοσιεύσεις των Ευρωπαϊκών Εφημερίδων, τη διαταγή εκτελέσεως του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε' και τις ελληνικές πηγές.

Ελπίζω αυτή η τελείως ανεδαφική «διαμαρτυρία» του σεβ. Καλαβρύτων να μην έχει σχέση με το γεγονός ότι πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος και εμπνευστής των Συνεδρίων για το 1821 είναι ο σεβ. Δημητριάδος Ιγνάτιος…