Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης Γαβρόγλου και Χουλιαράκη με την οποία πριμοδοτήθηκαν τα παιδιά των πυρόπληκτων που έδιναν εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο ζητούν από το ΣτΕ πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές.

Μεταξύ των άλλων τα μέτρα που ληφθήκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπουν  ότι τα παιδιά οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, πριμοδοτούνται  και μοριοδοτούνται κατά την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ) με 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Στην συνέχεια εκδόθηκε η επίμαχη  κοινή υπουργική  απόφαση η οποία αναφέρει ότι η πριμοδότηση ισχύει για «τα τέκνα θανόντων», καθώς και τα τέκνα των οποίων «η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».  

Οι δύο νέοι υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση περιορίζει το εύρος της ΠΝΠ και δεν τους επιτρέπει να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της. Και αυτό γιατί  τα σπίτια των γονέων τους είναι τυπικά και στατικά μόνο κατοικήσιμα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο. Τέλος υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση είναι αυστηρότερη με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παιδεία.