Η ομιλία του κ. Πελετίδη στους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής του ΧΥΤΑ Ξερόλακας την προηγούμενη εβδομάδα, για το τι μέλλει γενέσθαι με τα απορρίμματα, θα μπορούσε να έχει τίτλο «Πώς να γίνετε Δήμαρχος ξενυχτώντας στην πόρτα της Ξερόλακας». Πέρασαν ήδη 4 χαμένα χρόνια, από τότε που οι πολίτες της Πάτρας τον πίστεψαν και έδειξαν εμπιστοσύνη. Οκτώ συνολικά μαζί με την εποχή του Δημαρά, με τον οποίο ακολούθησαν τα ίδια αποτυχημένα βήματα.

Η υπόθεση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Πάτρα, βαραίνει τούτη τη στιγμή ως ευθύνη, αφενός τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας και αφετέρου τους υπεύθυνους της κυβερνητικής πολιτικής, τους οποίους οι πρώτοι κάνουν πως κατηγορούν. Τώρα που διοικούν τον Δήμο τηρούν σιγή ιχθύος! Γιατί προσπαθούν να διαχειριστούν  τα αδιέξοδα που δημιούργησαν.

Η ευθύνη τους είναι διαχρονική, ακριβώς γιατί, τόσο ως αντιπολιτευόμενοι όσο και ως τωρινοί διοικούντες την πόλη, έχουν επιδείξει μια εντυπωσιακή ανεπάρκεια.

Κατηγορούσε ο κ. Πελετίδης έξω από την κλειστή πόρτα της Ξερόλακας, πως όσοι κρατούν ανοικτή την Ξερόλακα:

«χαράσσουν γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, κόντρα στα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα που έχουν παραδοθεί στον Προκρούστη, ακριβώς γιατί θέλουν τα αδιέξοδα»

Για τον ίδιο που επίσης την κρατά ανοικτή τι ισχύει;

Όχι στη Ξερόλακα μας έλεγαν και έσπρωχναν νεκροφόρες στην είσοδο και φέρετρα επάνω στο τραπέζι, την ώρα που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ απαιτούσαν το άμεσο κλείσιμό της. Τέσσερα χρόνια μετά, την έχουν ακόμα ανοιχτή και έπεται και συνέχεια, τουλάχιστον για άλλο τέσσερα. Κανείς όμως δε σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει εναντίον τους φέρετρα!!!

Όχι σε εργοστάσιο Απορριμμάτων (για 150.000 τόνους απορριμμάτων) μας έλεγαν γιατί θα κοστίσει 60 εκατ. ευρώ (που χάθηκαν) και γιατί εξυπηρετεί το καπιταλιστικό κεφάλαιο. Τώρα μας φέρνουν σαφώς μικρότερο  εργοστάσιο 53.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων με κόστος, κατά τη ρήση του Δημάρχου, 30 εκατ. ευρώ. Και πρέπει να ψάχνουμε τα επόμενα χρόνια, που θα πάμε τα υπόλοιπα απορρίμματα, αφού στου Φλόκα χωράνε μόνο τα μισά!! Ακόμα και τα «νούμερα» τους  εκθέτουν απόλυτα.

Όχι στους ιδιώτες η ανακύκλωση μας έλεγαν, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν τις τύχες της πόλης, αλλά δε σταμάτησαν επί 4 χρόνια να ανανεώνουν τις συμβάσεις των βιομηχάνων και των μεγαλο-προμηθευτών.

Ανακύκλωση σε ποσοστό 50% δεσμεύτηκαν το 2014 και τέσσερα χρόνια μετά έχουν μείνει στο τραγικό 4%.

Όχι στο νέο κύτταρο του Φούρα, φώναζαν επί κεφαλής τεράστιων συγκεντρώσεων και απέκλειαν την Ξερόλακα, αλλά έτρεξαν να το λειτουργήσουν μόλις ανέλαβαν!

Όχι στον τοίχο αντιστήριξης του Δημαρά, μας έλεγαν, γιατί σκοπός του ήταν να δημιουργήσει νέο κύτταρο. Μπλόκαραν την υλοποίηση του τότε και τώρα παρακαλάνε τον Ανάδοχο να τρέξει την κατασκευή του, γιατί είναι η μόνη σωτηρία.

Για τα δικά τους κομματικά συμφέροντα, σχεδίασαν προσεκτικά από την αρχή της θητείας τους και φρόντισαν με όλες τους τις δυνάμεις, να φτάσει η υπόθεση σε «αδιέξοδο», ώστε να έχουν ανοικτά μέτωπα, να έχουν εχθρούς, να έχουν κάποιους να σπιλώνουν, να προπηλακίζουν, ώστε να κρατάνε όμηρο μια ολόκληρη πόλη, στο όνομα της δικής τους διαρκούς επανάστασης.

Ποια από τα παραπάνω ΟΧΙ, έχουν τηρήσει στα 4 χρόνια που διοικούν τον Δήμο;

Τον Νοέμβριο του 2014, φέρνουν εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταγγέλλουν τον κυβερνητικό και περιφερειακό σχεδιασμό με βαριές εκφράσεις. Ισχυρίζονται πως θα κλείσουν την Ξερόλακα και δεσμεύονται πως σύντομα θα φέρουν το δικό τους, άμεσα υλοποιήσιμο και πρωτοποριακό σχεδιασμό, δίχως κανένα επιπρόσθετο κόστος για τους πολίτες.

Τον Νοέμβριο του 2015, μας παρουσίασαν ένα ευφάνταστο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο ερχόμενο σε πλήρη αντίθεση με τις πριν ένα χρόνο εξαγγελίες τους και την πολιτική τους, υποστήριζε με πάθος τον κυβερνητικό και περιφερειακό σχεδιασμό. Εκείνον που ένα χρόνο πριν είχαν καταγγείλει σαν ανεφάρμοστο, ονειροπόλο και έρμαιο των συμφερόντων!

Μερικοί από τους μεγαλεπήβολους στόχους και δεσμεύσεις τους, που παραμένουν στα χαρτιά!

-Καθορισμός ποσοτικών στόχων σε όλες τις φάσεις διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων (συλλογή και μεταφορά, επεξεργασία, τελική διάθεση).

-Καθορισμός ποιοτικών στόχων σε όλες τις φάσεις διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων (συλλογή και μεταφορά, επεξεργασία, τελική διάθεση).

-Στοχευμένες ενέργειες πρόληψης χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης (περιλαμβανόμενης της κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών).

-Μείωση των ποσοτήτων απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Ξερόλακα με δράση στους κάτωθι άξονες:

-Εφαρμογή της Διαλογής στη Πηγή.

-Αύξηση της ποσότητας συλλογής ανακυκλούμενων υλικών με παράλληλη αύξηση του ποσοστού ανάκτησης, έτσι ώστε να μειωθεί το συνολικό υπόλειμμα που καταλήγει στο ΧΥΤΑ Ξερόλακα.

-Εφαρμογή Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών στο Δήμο Πατρέων και σε συνεργασία με όμορους Δήμους.

-Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των δημοτών επί των θεμάτων απορριμμάτων προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή τους και να αυξηθεί η ανακύκλωση.

-Λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) του Δήμου Πατρέων από τις υπηρεσίες του Δήμου.

(Ας είναι καλά οι άνθρωποι της Δυτικής Αχαΐας οι οποίοι δέχονται να φιλοξενήσουν τα απορρίμματα της Πάτρας, επεκτείνοντας το ΧΥΤΥ τους και αποδεχόμενοι την κατασκευή του εργοστασίου. Έστω για τα μισά απορρίμματα).

Τι κατάφεραν από όλα αυτά μετά από τρία χρόνια;

Έχασαν  τρεις προσκλήσεις από το Υπουργείο και μια που είναι σε εξέλιξη τώρα από την Περιφέρεια και λήγει τον Δεκέμβριο του 2018!

Η πρώτη είχε διαθέσιμα 270 εκ. ευρώ και δεν πήραν ούτε ένα ευρώ.

Η δεύτερη 60 εκ. ευρώ και δεν πήραν ούτε ένα ευρώ (η Ναύπακτος πήρε 15,5 και η Ηλεία 17,5 εκ. ευρώ).

Η τρίτη είχε 15,5 εκ. ευρώ και δεν έχουν καταθέσει καμία πρόταση. 

Είτε  απορρίπτονται ως πλήρως ανώριμοι, είτε δεν καταθέτουν καν αίτημα!

Το εντυπωσιακό είναι πως συγχρόνως  φωνάζουν ότι για όλα φταίει το κράτος και οι προηγούμενοι. Οι ίδιοι φταίνε ή όχι; Το προφανές είναι σοκαριστικό και δυστυχώς πλήρως επιζήμιο για την πόλη της Πάτρας

Θεωρούμε δεδομένο πως και την επόμενη φορά, ο κ. Πελετίδης θα καταγγέλλει και πάλι ότι το «κακό» κράτος και το επιχειρηματικό κεφάλαιο, τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει το όραμά του.

Ένα όραμα που προφανώς ήταν κενό γράμμα, όπως και η βούληση του για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα!

Σημείωση: Για τα αμείλικτα ερωτήματα που θέτει η καθημερινότητα αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι θα επανέλθουμε.