Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, άνοιξε ξαφνικά τον ασκό του Αιόλου στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δημιούργησε πανικό όχι μόνο σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και στις ξένες πρεσβείες, τα τηλέφωνα των οποίων πήραν φωτιά σε μια αγωνιώδη προσπάθεια των κυβερνήσεων που πιέζουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, να πληροφορηθούν αν οι διαδικασίες συνεχίζονται κανονικά.

Ταυτόχρονα όμως οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις φωτίζουν με ιδιαίτερο τρόπο και αποκαλύπτουν ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο και μια μυστική συνεννόηση Τσίπρα-Καμμένου την οποία αγνοούσε ο κ. Κοτζιάς, με αποτέλεσμα να προκληθεί το προχθεσινό μπάχαλο στο υπουργικό συμβούλιο που οδήγησε στην ουσιαστική αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Τις ανησυχίες αυτές, θέλησε να καταλαγιάσει ο πρωθυπουργός, όχι μόνο με το ν’ αναλάβει ο ίδιος και τα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, αλλά να προβεί και σε μια κίνηση, που δεν έχει ξανακάνει όσο βρίσκεται στην εξουσία: Καθυστερώντας την πτήση του για Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας βγήκε στην… εξώπορτα του Μεγάρου Μαξίμου και εν είδει διαγγέλματος αποδέχθηκε «με πόνο καρδιάς…» την παραίτηση Κοτζιά, διακήρυξε την πρόθεσή του (στέλνοντας μήνυμα και στα Σκόπια) πως αναλαμβάνοντας ο ίδιος το υπουργείο «στέλνει μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι σκοπεύει και εγγυάται να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών…».

Ταυτόχρονα, και στοχεύοντας να διασκεδάσει τις λογικές εντυπώσεις περί κινδύνου κατάρρευσης της κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας, δεν θα ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Οι υπαινιγμοί Κοτζιά

Παρά τον «πόνο καρδιάς» του πρωθυπουργού, ο τέως υπουργός Εξωτερικών με μήνυμά του στο τουίτερ σχεδόν προειδοποίησε τον πρωθυπουργό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του κ. Κοτζιά, ότι βρίσκονται σε διαρκή σύσκεψη τα στελέχη της κίνησης «Πράττω» της οποίας ηγείται και η οποία μετείχε της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τρεις βουλευτές: του ίδιου του κ. Κοτζιά (Επικρατείας) του εξαναγκασθέντος σε παραίτηση τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτης Νίκου Τόσκα, (Β’ Αθήνας) και της κ. Γεωργίας Γεννιά (Πειραιά). Σήμερα, μάλιστα θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του «Πράττω».

Οι κινήσεις αυτές, έχουν προβληματίσει, αν όχι ανησυχήσει, το Μέγαρο Μαξίμου, ως προς τα πιθανά ζητήματα κυβερνητικής πλειοψηφίας που τυχόν θα προκύψουν, όχι στην υπερψήφιση της συμφωνίας (εάν και όταν στην ελληνική Βουλή…), αλλά σε ενδεχόμενη ψηφοφορία είτε δυσπιστίας είτε εμπιστοσύνης.

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την δημόσια προειδοποίηση Τσίπρα ότι «του λοιπού, δεν πρόκειται να ανεχθεί…», στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε κομματικό όσο και βουλευτικό επίπεδο, επικρατεί διάχυτη αν και βουβή αναταραχή από τις ξαφνικές εξελίξεις, και την επιλογή του πρωθυπουργού μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά, να στηρίξει τον πρώτο και να «αδειάσει» τον δεύτερο. Χωρίς να χαίρει και αδιαμφισβήτητης… συμπάθειας ο κ. Κοτζιάς, είναι πολύ περισσότερες οι φωνές που ζητούν τη διακοπή της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, ακόμη και αν αυτό οδηγεί σε πρόωρες εκλογές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κοτζιάς υπέβαλλε παραίτηση, ούτε η μόνη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού με τις κινήσεις και πρωτοβουλίες του μέχρι χθες στενού και έμπιστου συνεργάτη του. Πάντα, όμως η ρήξη αποφεύχθηκε, και συνεχίσθηκε η συνεργασία Τσίπρα-Κοτζιά, με πυρήνα την συμφωνία για τα Σκόπια.