Για όλα τα παιδιά του κόσμου ξεκίνησε η σχολική χρονιά, με το γέλιο και τις χαρούμενες φατσούλες τους να γεμίζουν τις αίθουσες των σχολείων και τα θρανία τους.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας Μυρσίνης, στον χώρο όπου φιλοξενούνται δεκάδες οικογένειες, κυρίως από την Συρία, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Τα παιδιά ξεκίνησαν το σχολείο τους, πηγαίνοντας το καθένα στα μάθημα του. Είναι η τρίτη σχολική χρονιά για τα προσφυγόπουλα που εγκαταστάθηκαν στην Μυρσίνη, μαζί με τους γονείς και της οικογένειες τους.

Ας είναι καλά οι εθελοντές, οι αλληλέγγυοι και οι σύλλογοι που σχετίζονται γύρω από το Κέντρο που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται κοντά στο πλευρό των προσφύγων, των ανθρώπων αυτών που έχασαν τις ζωές τους και αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους.

Το μικρά παιδιά που πάνε νηπιαγωγείο ξεκινούν την χρονιά τους στην αντίστοιχη προσχολική εκπαιδευτική δομή που έχει φτιαχτεί μέσα στο Κέντρο της Μυρσίνης ως Παράρτημα του Ενιαίου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Μυρσίνης. Είναι 15 παιδιά που πάνε σε αυτό το νηπιαγωγείο το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2016 από την αστική πολιτιστική εταιρεία Πύρνα.

Όσα έχουν φτάσει το Δημοτικό θα πάνε στο Α' Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών, με λεωφορεία (μετά από ενέργειες της ΔΟΜ) να έρχονται στο Κέντρο καθημερινά για να τα παίρνουν για να τα πηγαίνουν στο σχολικό τους συγκρότημα, κάποια χιλιόμετρα μακρύτερα από την Μυρσίνη. Στο Δημοτικό σχολείο πάνε 35 παιδιά από το Κέντρο Φιλοξενίας.


Τα μεγαλύτερα στην ηλικία αυτά που έχουν φτάσει τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου είναι 23 και πάνε καθημερινά πάλι με λεωφορείο στο σχολικό συγκρότημα του Νεοχωρίου.

Τα ελληνόπουλα τα έχουν υποδεχθεί εκεί με αγάπη και ζεστασιά, γνωρίζοντας από τους δασκάλους τους ότι ο ελληνικός πολιτισμός και η κουλτούρα του είναι ταυτόσημη με την φιλοξενία και τα ανοικτά μυαλά.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας, αξίζει να σημειώσουμε, σύμφωνα με όσα λέει στο patrasevents.gr ο υπεύθυνος για την λειτουργία του Κέντρου Γιώργος Αγγελόπουλος, βρίσκονται γύρω στα 150 παιδιά.

Τα περισσότερα εκ των οποίων είναι κάτω από την ηλικία των 4. Παιδιά που έχουν βρει στο Κέντρο την αγάπη και το παιχνίδι που αξίζουν να έχουν όπως όλα τα παιδιά του κόσμου.

Παιδιά που έχουν την διάθεση να πάρουν την ελληνική εκπαίδευση, την παιδεία του πολιτισμού μας και να διδαχτούν την αγωγή των σχολείων της χώρας μας, έτσι ώστε αύριο να ενσωματωθούν - εφόσον το θέλουν - ομαλά στην ελληνική κοινωνία.