Πλήρως αναξιοποίητες και ανεκμετάλλευτες παραμένουν οι 696 από τις 750 ιαματικές πηγές που διαθέτει συνολικά η Ελλάδα.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα, στο διάστημα 12-14 Οκτωβρίου.

Ο κ. Πατούλης, αναφερόμενος στην ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, επισήμανε ότι μέχρι το 2025 πρόκειται να αποτελέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο, μετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πρόσθεσε ότι διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, ενώ κάλεσε την επίσημη πολιτεία, σε συστράτευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, για την αξιοποίηση των 750 φυσικών μεταλλικών πηγών με θεραπευτικές ιδιότητες. «Σήμερα, οι 696 από τις 750 πηγές της χώρας παραμένουν ανεκμετάλλευτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο ιαματικός τουρισμός αναβαθμίζει τις ελληνικές πόλεις και περιφέρειες σε τόπους υγείας και ευεξίας. «Αποσκοπούμε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως ένα από τα μεγαλύτερα θερμαλιστικά κέντρα της Ευρώπης» τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, καλώντας παράλληλα την τοπική αυτοδιοίκηση να επιμείνει, ώστε «Όλοι μαζί να μετατρέψουμε τις θερμαλιστικές περιοχές της χώρας και τις ελληνικές περιφέρειες σε μια αλυσίδα πιστοποιημένων σημείων ιαματικού τουρισμού, που θα παροτρύνουν τον ταξιδιώτη να επαναλαμβάνει τις επισκέψεις στη χώρα μας για την αναζωογόνηση και την υγεία του».

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής, με θέμα την «Επικαιροποίηση της Ιαματικής Ιατρικής υπό το πρίσμα της ολιστικής προσέγγισης», συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής και την ΚΕΔΕ, υπό την προεδρία του καθηγητή Δερματολογίας και προέδρου της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Κωνσταντίνου Κουσκούκη. Στο συνέδριο συμμετείχαν έλληνες και ξένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και παράγοντες του επιχειρηματικού και επενδυτικού τομέα της χώρας.

«Η επικαιροποίηση της ιαματικής ιατρικής επιβάλλεται στην Ελλάδα, πρώτον από την απαίτηση των ασθενών σε διεθνές επίπεδο, για εφαρμογή συμπληρωματικών θεραπειών, δεύτερον από την ένταξη των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Θαλασσοθεραπείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και από την εφαρμογή των διατάξεων περί διακίνησης ασθενών και για ιαματική θεραπεία εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε στην ομιλία του ο καθηγητής Κ. Κουσκούκης.