H “Ενίσχυση των Δημιουργικών Επιχειρήσεων” είναι η νέα δράση, με προϋπολογισμό 7.800.000 ευρώ, που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020», για την οποία ξεκινά διαβούλευση, καθώς αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 11.00', στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το περιεχόμενο της προκήρυξης.

Η Δράση «Ενίσχυση των δημιουργικών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας» στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας, που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια οικονομικών δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζονται ως «Δημιουργικές Βιομηχανίες».

Πρόκειται για απόλυτα στοχευμένη δράση που συνδέεται με την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει η περιοχή. Είναι η μοναδική προκήρυξη σε επίπεδο χώρας που χρηματοδοτεί δημιουργικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αφετηρία δημιουργικές ιδέες στους επιλέξιμους κλάδους. 

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γι’ αυτό και διαμορφώνει τα κατάλληλα εργαλεία χρηματοδότησης, που έχει ανάγκη η περιφερειακή οικονομία, ώστε οι δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής να αξιοποιούν τις ευκαιρίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει συνολική χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση  της  επιχειρηματικότητας.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται το πρόγραμμα να παρέχει στήριξη σε επιχειρηματικούς κλάδους, όπως: Δημιουργική Βιοτεχνία- Βιομηχανία που αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονται στο βιομηχανικό και σχεδιαστικό Design, με αξιοποίηση στοιχείων πνευματικής ιδιοκτησίας και πολιτιστικής κληρονομίας (π.χ. αργυροχρυσοχοΐα, έπιπλο, σχεδιασμός προϊόντων/ υπηρεσιών/ διεργασιών, η βιομηχανία ένδυσης – υπόδησης και μόδας σε όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας). Ο κλάδος ψυχαγωγίας και ειδικότερα, επιχειρήσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα ως αποτέλεσμα αξιοποίησης πνευματικής ιδιοκτησίας (π.χ. βιομηχανία θεάματος και οπτικο-ακουστικών μέσων (visual arts), οι ψηφιακές βιομηχανίες ηλεκτρονικών μέσων ψυχαγωγίας, ψηφιακών παιγνίων (gaming), επαυξημένης πραγματικότητας, κοινωνικών εφαρμογών, τουριστικών και πολιτιστικών εφαρμογών, εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, η διαφήμιση, η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών κλπ). Οι κλάδοι εκδόσεων, τυπογραφίας και της βιβλιοδεσίας, οι οποίοι αξιοποιούν δημιουργικά χαρακτηριστικά (π.χ. Έκδοση έντυπων εικόνων, σχεδίων και φωτογραφιών, παραγωγή επιγραμμικών (on line) βιβλίων κ.α.).