Το «πρέπει», φυσικά, είναι σχετικό, καθώς όπου υπάρχει μέτρο, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το θέμα είναι ότι οι περισσότερες από εμάς θεωρούμε πως τα φρούτα παραείναι αθώα, με αποτέλεσμα να διαλέγουμε τα νοστιμότερα και να τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες θεωρώντας πως οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι λίγες.

Κάτι που είναι λάθος, καθώς τα δημοφιλέστερα φρούτα –ναι, τα νοστιμότερα όλων!- περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, σε σημείο που μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνα για τη σιλουέτα μας.

Η παγίδα είναι πως θεωρώντας τα υγιεινά, ξεχνάμε πως η κατανάλωσή τους απαιτεί σύνεση μιας και μπορεί να αποτελούν πηγή πληθώρας βιταμινών, δεν υστερούν όμως σε ζάχαρη και θερμίδες, όπως αναφέρει το lime+life.

«Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών για την βελτίωση της υγείας μας, αλλά κάποια φρούτα έχουν υψηλή πυκνότητα σε ζάχαρη και έλλειψη φυτικών ινών», δηλώνει η γνωστή διατροφολόγος Paula Simpson και συνεχίζει:

«Αυτά τα φρούτα είναι υπεργλυκαιμικά, που σημαίνει ότι πέπτονται γρήγορα, προκαλώντας γρήγορες κορυφώσεις στο σάκχαρο του αίματος και στα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτή η ανταπόκριση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη, λήθαργο και λαχτάρα για ζάχαρη -λόγω των μη ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα- αλλά και αύξηση βάρους».

Στη λίστα με τα πιο «επικίνδυνα» από άποψη ζάχαρης φρούτα, τα οποία καλό θα ήταν να αποφεύγουμε σε περιόδους δίαιτας είναι τα εξής:

Ανανάς (φουλ στη ζάχαρη και τις θερμίδες)
Σύκο (κάθε ένα περιέχει 18 gr. ζάχαρης)
Μάνγκο (23 gr. ζάχαρης ανά κούπα)
Μπανάνες (το 25% του είναι σκέτη ζάχαρη)
Κεράσια (18 gr. ζάχαρης ανά κούπα)
Σταφύλια (οι διατροφολόγοι επιτρέπουν μόνο 17 ρώγες ανά μερίδα)