Σε άμεση και απηνή δίωξη ευρίσκονται ορισμένα Ελληνικά ποτά, ποιότητος, επειδή είναι λίαν αγαπητά και στενοχωρούνται οι ανταγωνιστές εισαγομένων, προσπαθώντας να τα πλήξουν τιμολογιακώς ή άλλως πως. Τα θαυμάσια ποτά μας που βάλλονται αγρίως είναι το ούζο, το κρασί, το τσίπουρο ή ρακή. Το ούζο είναι ποιοτικώς ανώτερον από τα διάφορα εισαγόμενα, το κρασί το Ελληνικόν νέκταρ θεών επί χιλιάδες χρόνια και το τσίπουρον ομοίως, απλούν ή μετουσιωμένον σε διάφορα ηδύποτα.

Και όμως ο πόλεμος για την αποστάξει του τσίπουρου είναι σκληρός. Οι αποσταγματοποιοί πρέπει να καταθέσουν αίτηση αδείας και να μη υπερβούν ούτε λεπτόν τον χρόνον αλλά και την δηλωθείσα ποσότητα αποστάξεως. Στο Υπουργείον Αγροτικής Αναπτύξεως συνήλθε επιτροπή από τον Υπουργόν του προμνησθέντος Υπουργείου από την υφυπουργόν Οικονομικών από τον Πρόεδρον της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συνοδευομένους από δεκάδες υπηρεσιακούς παράγοντες. Θέμα. Να ληφθούν μέτρα για την απόσταξη στεμφύλων, αυστηρά και περιορισμένος χρόνος αποστάξεως και ταυτοχρόνως φορολογικά, ώστε να μη αποσταχθεί ούτε ρανίς τσίπουρου, χωρίς να φορολογηθεί!!!! Δηλαδή όπως προκύπτει από την απόφαση. «Βασικό πρόβλημα παραμένει η είσπραξη των φόρων που αναλογούν, ενώ θέμα στρατηγικής της χώρας είναι ο περιορισμός κατά το δυνατόν των εισαγωγών χύμα αποσταγμάτων από γειτονικές χώρες».

Μεγάλα στρατηγικά λάθη για το σπουδαίον αυτό ποτόν. Απώλειες φόρων έχει το Κράτος, από χιλιάδες άλλα είδη και μάλιστα εξογκούνται σε τεράστια ποσά και δεν υπάρχει δυνατότητα να εισπραχθούν. Εισαγώμενα είναι τα πάντα και δεν τίθεται κανένας φραγμός για προστασίαν των εντοπίων. Υπάρχουν π.χ. φραγμοί για εισαγώμενα ελαιόλαδου προς προστασίαν των δικών μας; Ή πατάτας για να μη χάνεται η περίφημη της Νάξου και του Κιλκίς;; Πως για την ρακήν ευαισθητοποιήθη και συνέστησεν η Πολιτεία επιτροπήν για μη απώλειαν φόρων αλλά και να περιορισθούν οι εισαγωγές αποσταγμάτων από τις γειτονικές χώρες;;; Στις γειτονικες χώρες και δη στην Βουλγαρίαν η απόσταξη στεμφύλων για τσίπουρον είναι απολύτως ελευθέρα για όποιον επιθυμεί και μάλιστα όλον τον χρόνον. Επίσης είναι ελευθέρα και η απόσταξη παντός φρούτου. Ουδείς περιορισμός. Ως εκ τούτου είναι ευνόητον ότι έχει χαμηλόν κόστος το τσίπουρον και πωλείται φθηνότερα, γι’ αυτό γίνεται εισαγωγή στην Ελλάδα. Για να αποτραπεί η εισαγωγή κάμετέ το ανταγωνιστικόν καταργώντας κάθε περιορισμόν στην απόσταξη.

Σήμερα 16 Οκτωβρίου αρχίζει η αποστακτική περίοδος και θα διαρκέσει δύο μήνες. Για να έχει δικαίωμα αποστάξεως ένας παραγωγός θα πρέπει να προσκομίζει βεβαίωση αμπελοκαλλιεργητή, η οποία εκδίδεται για μεν τους μικρούς παραγωγούς μέχρι ένα στρέμμα από τους Δήμους, για δε μεγαλύτερες εκτάσεις από την Αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με βάση τις δηλώσεις συγκομιδής σταφυλιών. Επίσης η επιτροπή αποφασίζει πόσον τσίπουρον προέρχεται από ένα στρέμμα αμπέλου και αναλόγως φορολογεί!! Δεν μας είπαν οι σοφοί της επιτροπής πόσους βαθμούς θα είναι το αποσταχθέν!! Τα μέτρα κατά της αποστάξεως είναι υπερβολικά και απαράδεκτα. Να καταργηγθούν. Και όσοι θέλουν να αποστάξουν να λαμβάνουν άδειαν αντί μικρού ποσού χωρίς περιορισμούς ποσότητος αποστάξεως. Για τους κυνηγούς χορηγείται άδεια αντί –χ- ευρώ. Μπορεί να μη την χρησιμοποιήσουν ποτέ ορισμένοι ή άλλοι να εξέλθουν προς κυνήγι και να μη «σκοτώσουν » ούτε ένα όσον διαρκεί η άδεια. Θα τους επιστρέψετε τα χρήματα αφού ο σκοπός δια τον οποίον κατεβλήθησαν δεν επετεύχθη;