Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Νέα έκκληση από τον Ζάεφ

Παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές προτάσεις για την τροποποίηση του Συντάγματος ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για το μέλλον της χώρας βρίσκεται πλέον στα χέρια των βουλευτών. «Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας», είπε, προσθέοντας ότι η βούληση των πολιτών είναι να προχωρήσει μπροστά η χώρα, καθώς η άλλη επιλογή θα την οδηγήσει στην απομόνωση επαναφέροντας τα πολιτικά τραύματα των τελευταίων 27 χρόνων. «Πρέπει να αποφασίσετε αν θα κερδίσουμε πολλά ή θα χάσουμε πολλά», τόνισε.

Αλλά η αντιπολίτευση επιμένει να στυλώνει τα πόδια. Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ίλια Ντίμοφσκι ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα, καθώς δεν εξασφαλίστηκε αξιοπιστία στο δημοψήφισμα. 39 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης Ντίμοφσκι και 67 κατά. Στη συνεδρίαση μετέχουν οι βουλευτές από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

«Η πλειοψηφία των 2/3 αβέβαιη» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του πρακτορείου Mia για τη διαδικασία που ξεκινά στη σκοπιανή Βουλή. Ο Ζόραν Ζάεφ ξέρει πως αν η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν περάσει, τότε θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες ενώ παραμένει αβέβαιο κατά πόσον θα μπορέσει να διευρύνει την δύναμη της η κυβερνητική διαδικασία και να πιάσει τον μαγικό αριθμό ώστε να αναστήσει τη διαδικασία επικύρωσης των συνταγματικών τροποποιήσεων που απαιτεί η συμφωνία των Πρεσπών.