Η δημοτική αρχή της Άγκυρας μετονόμασε τον δρόμο όπου χτίζεται η νέα αμερικανική πρεσβεία στην τουρκική πρωτεύουσα σε «λεωφόρο Μάλκολμ Χ», όπως τον ακτιβιστή υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

«Στον δρόμο δόθηκε το όνομα του Αμερικανού μουσουλμάνου πολιτικού και ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάλκολμ Χ, για τον οποίο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι "θα ενεργήσει προκειμένου το όνομά του να παραμείνει ζωντανό στην Άγκυρα"», τονίζεται στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής της τουρκικής πρωτεύουσας, την οποία δημοσίευσε χθες το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τον περασμένο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τις κόρες του Μάλκολμ Χ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν έγραψε σήμερα σχετικά με τη μετονομασία της λεωφόρου στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η οικοδόμηση της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Τον Φεβρουάριο οι αρχές της πόλης μετονόμασαν τη λεωφόρο έξω από τη νυν πρεσβεία των ΗΠΑ σε «Κλάδο Ελαίας», όπως ακριβώς η στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγε εκείνη την περίοδο η Τουρκία στη Συρία.