Μπορεί τα νούμερα και οι στατιστικές που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Τουρισμού να παρουσιάζουν μία σημαντική αυξητική τουριστική κίνηση για την καλοκαιρινή σεζόν που πλέον πλησιάζει στη λήξη της, όμως η πραγματικότητα για τους ξενοδόχους της Πάτρας, είναι κάπως διαφορετική. 

Την όποια άνοδο της τουριστικής κίνησης στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάτρας, Ηλία Μεντζελόπουλος, την ένιωσαν κυρίως τα ξενοδοχεία της περιφέρειας, όχι αυτά της Πάτρας.

"Το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών που επέλεξαν τη Δυτική Ελλάδα και την Πάτρα για να περάσουν τις διακοπές τους, δεν έμειναν σε ξενοδοχεία" τονίζει ο κ. Μεντζελόπουλος και το εξηγεί: 

"Έμειναν σε δωμάτια και σε σπίτια που νοίκιασαν, μέσω του Airbnb, προφανώς γιατί βρήκαν φθηνότερες τιμές από αυτές που υπήρχαν στο ξενοδοχεία. Ειδικότερα, στην Πάτρα το φαινόμενο της ενοικίασης ακινήτων, μέσω του Airbnb ήταν ιδιαίτερα εμφανές.

Σε γενικές γραμμές όμως η αύξηση της τουριστικής κίνησης το φετινό καλοκαίρι δεν έχει καμία σχέση με τα στοιχεία που θέλει να παρουσιάσει προς τα έξω η κυβέρνηση. Είναι αρκετά μικρότερη". 

Στην Πάτρα, πάντως, η τουριστική κίνηση, σύμφωνα με τον κ. Μεντζελόπουλο, ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. "Αυτό τουλάχιστον εισέπραξαν τα ξενοδοχεία. Η πληρότητα των ξενοδοχείων της Πάτρας ήταν καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στο 55%. Όσο δηλαδή ήταν και το περασμένο καλοκαίρι".

Όσο για την προέλευση των τουριστών; "Το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς προερχόταν από την Ελλάδα". Ο ίδιος δεν δείχνει να συμμερίζεται όλη αυτή την αισιοδοξία που διαχέεται για την περιοχή στο κομμάτι της τουριστικής κίνησης. 

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μεντζελόπουλος δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη η Πάτρα να γίνει τουριστικός προορισμός. "Χρειάζεται πρώτα να κάνουμε πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση ως πόλη, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά".

Με λίγα λόγια η τουριστική ανάπτυξη δεν έρχεται με τον αυτόματο πιλότο...