Τα στενά της Άνω πόλης στην Πάτρα έχουν όλα τα στοιχεία εκείνα που σε παραπέμπουν σε μία γραφική γειτονιά, ξεχασμένη στο χρόνο που κυλά, βγάζοντας μια δική της προσωπικότητα και ένα χρώμα που δίνει στη συνοικία ένα ξεχωριστό ύφος. 

Είναι η γειτονιά εκείνη που σε παραπέμπει σε νησί και που σε κάνει να πιστεύεις ότι αυτή η πόλη, η αχαϊκή πρωτεύουσα, κρύβει μέσα της, εκεί ανάμεσα στα στενά και τα μονοπάτι της, ένα διαφορετικό κόσμο. Έναν κόσμο που αξίζει να ερευνήσεις και να περιηγηθείς. 

Όσοι ζουν σε αυτά τα στενά, από τα ψηλά έως στα χαμηλά, από το Κάστρο προς το κέντρο, οι περισσότεροι, έχουν μεγαλώσει σε αυτή τη γειτονιά και έχουν δεθεί μαζί της, μη θέλοντας να πάνε να ζήσουν κάπου άλλου. 

Γι' αυτό άλλωστε και πολλά από τα παραδοσιακά σπίτια από τα οποία είναι περιτριγυρισμένη η γειτονιά είναι ανακαινισμένα ή τουλάχιστον είναι φροντισμένα και συνδέονται αρμονικά με το ύφος της συνοικίας.

Ένα ύφος παραδοσιακό που κρύβει μέσα του την αρχοντιά των νεοκλασικών, τη σκληράδα των χαγιατιών και γενικότερα όλα εκείνα τα στοιχεία που δίνουν στην Άνω Πόλη έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. 


Το κυρίαρχο στοιχείο στα στενά της Άνω Πόλης είναι τα σκαλιά.

Οι σκάλες Τριτάκη είναι οι μεγαλύτερες από όλες αυτές που συναντάς περνώντας στα στενά, καθώς ξεκινούν από το Κάστρο και φτάνουν στα χαμηλά.

Κυριαρχούν επίσης οι αυλές, τα λουλούδια με τις γλάστρες, τα απλωμένα ρούχα, τα ανοικτά παράθυρα και από παντού υπέροχες γωνίες που σου δίνουν την οπτική για να δεις τη θέα προς τη θάλασσα του Πατραϊκού και από την άλλη αυτή προς το Δασύλλιο. 

Τα στενά, κρίνοντας από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που ανέβηκαν το φετινό καλοκαίρι στα social media είναι το αγαπημένο μέρος των τουριστών που έρχονται στην Πάτρα. Ανεβαίνουν στο Κάστρο και προτιμούν να κατέβουν μέσα από τις σκάλες Τριτάκη και όλα αυτά τα μονοπάτια που ξετυλίγονται και που μοιάζουν με ένα μικρό λαβύρινθο που όμως έχει σαν φως του το γαλάζιο της θάλασσας. 

Είναι η γειτονιά αυτή που μπορεί να δώσει μία άλλη τουριστική δυναμική στην Πάτρα. Το πρόγραμμα της αστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας περιλαμβάνει πολλές παρεμβάσεις στα στενά αυτής της νέας πόλης.

Παρεμβάσεις που θα αναδιαμορφώσουν τα δρομάκια και τα μονοπάτια τους και που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση τουριστών, χωρίς όμως να αλλοιώνουν το γραφικό χαρακτήρα τους. 


Ήδη κάποιες παρεμβάσεις ήδη έχουν γίνει. Αναδιαμορφώθηκαν οι σκάλες Τριτάκη, (μαζί με τις παρεμβάσεις που έγιναν σε Βλατερό και Γούβα), μπήκαν ράμπες, μάρμαρο, ενώ οι υπόλοιπες που είναι να γίνουν θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο την περιοχή.

Παράλληλα θα πεζοδρομηθούν δρόμοι της Άνω Πόλης, έξω από αυτά τα στενά που όμως θα ενδυναμώσουν την τουριστική δυναμική της συνοικίας, όπως η Σισσίνης, η Παπαδιαμαντοπούλου και η Παντοκράτορος. 

Στα στενά αυτά, λοιπό, που αγαπούν οι τουρίστες και που επιλέγουν τα νεόνυμφα ζευγάρια για να βγάζουν φωτογραφίες για το γαμήλιο άλμπουμ τους, κρύβεται η τουριστική δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η Πάτρα στην επόμενη δεκαετία.

Κρύβεται με λίγα λόγια ένας "θησαυρός". Ένας θησαυρός που είναι στο χέρι της πόλης και πρέπει να αναδείξει...