«Το αστείο που λεγόταν παλιότερα - αυτοί είναι ικανοί να πουλήσουν και την Ακρόπολη - σήμερα δεν είναι καθόλου αστείο», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικά χρόνια.

Και αποδείχθηκε… προφητικός.

Προφητικός, όμως, για… τον ίδιο. Και για τη δική του κυβέρνηση, η οποία έβαλε την υπογραφή της στην υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα, περιλαμβάνοντας ακόμα και όσα οι ίδιοι οι μνημονιακοί κανόνες απαγορεύουν, δηλαδή αρχαιότητες, παραλίες και αιγιαλούς, περιοχές που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες, κλπ.

Οι πολίτες της περιοχής μας πληροφορούνται ότι στο περιβόητο Υπερταμείο έχουν περάσει, το κάστρο της Πάτρας, το Ρωμαϊκό Ωδείο, ο Ρωμαϊκός Ιππόδρομος, το Αρχαιολογικό Μουσείο. Δηλαδή, μερικά από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης.
Και ακόμα, στην περιουσία του Υπερταμείου περιλαμβάνονται επίσης, το ΚΕΤΧ, το κτίριο της πυροσβεστικής, σχολεία, αιγιαλοί και παραλίες, ακόμα και τμήματα των λεωφόρων, Όθωνος Αμαλίας και Ηρώων Πολυτεχνείου.

Μετά από όλα αυτά, πραγματικά είναι να απορεί κανείς πως τους… ξέφυγε ο ναός του Άγιου Ανδρέα και η πλατεία Γεωργίου. Αλλά πού να τον ξέρουν; Ούτε απ’ έξω δεν περνούν.

Για όσα έχουν ήδη αποκαλυφθεί, κατέθεσα ήδη ερώτηση στη Βουλή και προς όλα, τα συναρμόδια υπουργεία, ζητώντας την άμεση και πλήρη αναίρεση όλων των αντισυνταγματικών παραχωρήσεων (….).

Πέρα από αυτό όμως, αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή όλων πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο επιθεωρήσεων του θεάτρου αν δεν ήταν εξοργιστική και απόλυτα τραγική για τη χώρα.

Ο Τσίπρας βάζει ενέχυρο την Ιστορία μας για μερικούς μήνες παραπάνω εξουσία. Με ευκολία γιατί αντιμάχεται ό,τι θυμίζει Ελλάδα. Αντιμάχεται τη Πίστη και την Ιστορία μας. Η ώρα της κάλπης πλησιάζει και εκεί θα κριθούμε όλοι.