Στη Χίο θα βρίσκεται σύμφωνα με το Δήμο Χίου προκειμένου να παραστεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού για το μεταναστευτικό την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Στο μεταξύ -όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- δυο μέρες πριν, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει η λειτουργία των ΔΥΕΠ (Δομών υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) στα σχολεία της Χίου, που έχουν επιλεγεί και συγκεκριμένα στα δημοτικά σχολεία Κάμπου, 5ο Βαρβασίου, 2ο Ευαγγελιστρίας, 11ο στο κέντρο της πόλης και 4ο στην Τουρλωτή.

Η λειτουργία αυτών των δομών που όπως είναι γνωστό θα είναι απογευματινή και ξεχωριστή από τα πρωινά μαθήματα των υπολοίπων μαθητών, προκαλεί αντιδράσεις με κορυφαία αυτή του εξωδίκου των 1.130 γονέων που με εξώδικο τους ζήτησαν τη λειτουργία των ΔΥΕΠ εκτός σχολείων και συγκεκριμένα μέσα στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ.

Σήμερα, και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες από αστυνομική πηγή, κλήθηκε η αστυνομία επειδή μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου μοίραζαν σχετικά με το θέμα ενημερωτικά έντυπα έξω από το 2ο δημοτικό σχολείο της Ευαγγελίστριας.

Μετά από τηλεφώνημα στην αστυνομία, από μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου που συμμετέχουν στην κίνηση των 1.130, στελέχη της Αστυνομίας πήγαν στο σχολείο απ' όπου και απήλθαν αφού διαπίστωσαν ότι δεν ετελείτο κάποια παράνομη πράξη.