Μπορεί οι εξαγγελίες των φορέων της εκπαίδευσης και των στελεχών της κυβέρνησης αρχικά να αναφέρονταν σε μία ιδανική σχολική χρονιά, με τα λιγότερα από ποτέ προβλήματα σε ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, όμως η πορεία απέδειξε ότι όλα αυτά ήταν μια ουτοπία. 

Τα κενά, ειδικότερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είναι πολλά και το γεγονός αυτό οδηγεί τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, να συντονιστούν με τα αντίστοιχα συνδικαλιστικά όργανα της για να διευθετήσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις δράσεις τους. 

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, οι εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών για μια πλήρης σχολική χρονιά, αποδείχτηκαν ψεύτικες.

"Υπάρχουν κενά σε πολλούς τομείς και έχοντας κλείσει πλέον ένα μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα προβλήματα πλέον βγαίνουν στο φως. Οι προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν πριν από μερικές μέρες δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Αυτή είναι η αλήθεια". 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στα ολοήμερα σχολεία. Από τα 114 ολοήμερα σχολεία που υπάρχουν συνολικά στην περιοχή τα 42 υπολειτουργούν εξαιτίας των ελλείψεων και των κενών που υπάρχουν σε ειδικότητες και δασκάλους.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης υπάρχει και στον τομέα των παράλληλων μαθησιακών στηρίξεων που είναι για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορες μαθησιακές δυσκολίες. Τα 3 στα 4 παιδιά αυτή τη στιγμή, με βάση τα κενά που υπάρχουν, είναι ακάλυπτα.


"Σύγχρονα...παιδοφυλακτήρια"

"Μιλάμε για μια συνεχόμενη υποβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου από πλευράς υπουργείου και κυβερνητικής πολιτικής.

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο θεσμός τα ολοήμερα σχολεία έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα παιδοφυλακτήρια. Δεν είναι αυτός ο σκοπός τους, ούτε ο ρόλος τους. 

Με τον τρόπο όμως που λειτουργούν είναι αντί - παιδαγωγικά και δεν προσφέρουν κανένα παιδαγωγικό όφελος στα παιδιά και στους μαθητές τους".

Με βάση όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η γενική συνέλευση που θα έχει ο σύλλογος το απόγευμα της Τετάρτης στο 25ο δημοτικό σχολείο της Πάτρας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και θα πρέπει να δώσουν το παρών όλα τα μέλη του.