Λένε κάποιοι παλιοί ότι για να γίνεις ένας καλός φωτογράφος θα πρέπει να ξέρεις να ζωγραφίζεις. Να ξέρεις να κοιτάς. Αν ισχύει κάτι τέτοιο ο Χρήστος Καραγκούνης είναι το καλύτερο παράδειγμα για να επιβεβαίωσει την παραπάνω διαπίστωση. 

O Χρήστος Καραγκούνης είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την ίδια αφοσίωση με την ζωγραφική και την φωτογραφία. Στην πραγματικότητα η μία του έδωσε το ερέθισμα για να ασχοληθεί με την άλλη, 

"Με την ζωγραφική ασχολούμαι από πολύ μικρή ηλικία. Η ενασχόληση μου με αυτή πιστεύω ότι μου έδωσε το κίνητρο για να ασχοληθώ με την φωτογραφία" τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο patrasevents.gr.

"Είναι συγγενείς τέχνες, με κοινούς κανόνες και πάνω από όλα, με κυρίαρχο τον τρόπο που κοιτάζουμε τον κόσμο. Το συναρπαστικό είναι η συνεχής παρατήρηση και η δυνατότητα που δίνεται και στις δύο τέχνες, να μετατρέψει κανείς σε εικόνα ότι τον συγκινεί από την ορατή πραγματικότητα". 


Πράγματι κοιτάζοντας κάποιος τις φωτογραφίες του Χρήστου Καραγκούνη θα μπορούσε με ευκολία να τις παρομοιάσει με πίνακες ζωγραφικής, έχοντας την ένταση των χρωμάτων, τον συνδυασμό τους, αλλά και την αρμονία με τις αντιθέσεις που μπορεί να βγαίνουν μέσα από αυτόν, σε μία εικόνα. Εικόνες εντυπωσιακές που σε συναρπάζουν και ίσως για αυτό φωτογραφίες του υπάρχουν σε πολλές ηλεκτρονικές σελίδες, αλλά και στα social media. 

"Μου αρέσει να φωτογραφίζω ότι με μαγνητίζει εκείνη τη στιγμή. Δεν υπάρχει κάτι στάνταρ, ούτε κάτι συγκεκριμένο πάνω σε αυτό. Είναι αλήθεια όμως ότι με τραβά η αποτύπωση της μανίας της φύσης, οι αστραπές, τα κύματα της θάλασσας, οι νυχτερινές λήψεις, η αστρο - φωτογραφία και η life street". 

To κίνητρο όμως και το ερέθισμα που του δίνεται κάθε φορά για να φωτογραφίσει κάτι είναι πάντα ιδιαίτερο. "Στη φωτογραφία πιστεύω πως το κίνητρο είναι καθαρά η ματιά. Το ερέθισμα ορίζεται ακριβώς από τον τρόπο που βλέπει και παρατηρεί ο κάθε φωτογράφος. Είναι πολλές οι στιγμές που μετανιώνω γιατί δεν έχω μαζί τη φωτογραφική μηχανή και χάνεται η αποτύπωση μιας σκηνής του δρόμου ή ενός μαγευτικού ηλιοβασιλέματος" τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας: 

"Αυτό βέβαια που πιστεύω πως τραβά τον κάθε φωτογράφο είναι η δημιουργική φωτογραφία, ένας τομέας που θέλει ιδιαίτερη παρατήρηση. Η φόρμα, πάντα σε σχέση με το περιεχόμενο. Το σημείο που ένα ντοκουμέντο μπορεί να είναι έννοια ή μήνυμα ή και τα δύο. Αυτό είναι και το επιθυμητό επίπεδο ενός ερασιτέχνη φωτογράφου". 


Για τον Χρήστο Καραγκούνη η φωτογραφία σαν τέχνη είναι η αποτύπωση της στιγμής. Και όχι μόνο αυτή. "Είναι όταν για μερικά δευτερόλεπτα πριν το κλικ, γίνεσαι ένα με την εικόνα. Είναι η ένταση που νιώθεις όταν προσπαθείς να μη χαθεί η στιγμή. Είναι ο χρόνος της παρατήρησης, ο χρόνος που αφιερώνω και αν θέλετε συμβιώνω με το θέμα και τέλος το συναίσθημα, όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό". 

Το σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότερα νέα παιδιά ασχολούνται με την φωτογραφία και σίγουρα αρκετές από τις φωτογραφίες που έχει βγάλει ο Χρήστος Καραγκούνης, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πρότυπα για τα νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν την ενασχόληση τους με την φωτογραφική τέχνη. Μια τέχνη που εξελίσσεται γρήγορα, τόσο γρήγορα όσο η εποχή. 

Πάνω σε αυτό επισημαίνει: "Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για κάποιον που έχει το μεράκι να ασχοληθεί με τη φωτογραφία, αφού υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις πολύ περισσότερα πράγματα πέρα από την απλή φωτογραφία ή τη φωτογραφία σαν τέχνη.

Σε ένα νέο παιδί που ξεκινά θα του έλεγα πως το κυρίαρχο είναι η εξάσκηση της ματιάς, η συνεχής παρατήρηση στις φόρμες, στο φως, στις σκιές, στο περιβάλλον, μια συνεχής προσπάθεια για να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, για να αποτυπώσει τη μοναδική στιγμή".

Το λόγια του, άλλωστε, είναι φανερό ότι βγάζουν ένα πάθος. Ένα πάθος που έχει τόσο για την φωτογραφία, όσο και για την εικαστική τέχνη, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Χωρίς αυτό το πάθος εξάλλου, σίγουρα δεν θα βλέπαμε αυτά τα αποτελέσματα...