Με όλη την ευγένεια που την διακρίνει η Πάμελα Άντερσον επιτέθηκε στον διάσημο σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ επειδή στο εστιατόριό του σερβίρει το «εκλεκτό» έδεσμα φουά γκρα.

Η 51χρονη ηθοποιός και γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζήτησε από τον Βρετανό σεφ να βγάλει τα πιάτα που περιλαμβάνουν φουά γκρα . Η Πάμελα έστειλε στον Γκόρντον ένα γράμμα και τον κατηγορεί λέγοντάς του ότι είναι πολύ σκληρό να «βασανίζει» πάπιες και χήνες για το φουά γκρα.

Στη επιστολή της η ηθοποιός μεταξύ άλλων αναφέρει πως το φουά γκρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «άρρωστο ήπαρ» το οποίο προέρχεται από χήνες και πάπιες τις οποίες ταΐζουν με το ζόρι για να τους παχύνουν το συκώτι της.

«Δεδομένου ότι είστε ένας εξαιρετικός και ταλαντούχος δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορείτε να ετοιμάσετε εντυπωσιακά πιάτα χωρίς να γίνεστε τόσο σκληρός. Η παραγωγή του φουά γκρα είναι απάνθρωπη και παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ζώα ταΐζονται μέχρι σκασμού για να γίνει το συκώτι τους πιο παχύ και με περισσότερο λίπος. Τους ανοίγουν τρύπες στο λαιμό για να τους βάλουν την τροφή στο στομάχι με το ζόρι. Αν οι επιχειρηματίες σταματήσετε να το αγοράζετε από τους πτηνοτρόφους τότε θα σταματήσει αυτή η βάναυση παραγωγή».

Τι είναι το φουά γκρα

Το φουά γκρα (από τα γαλλικά foie gras= παχύ ήπαρ ή παχουλό ήπαρ) είναι λιπαρό γαστρονομικό έδεσμα από συκώτι χήνας ή πάπιας. Αποτελεί γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας. Παρασκευάζεται σε ελεγχόμενες εκτροφές όπου τα ζώα διατρέφονται υπερβολικά και με τη βία προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους.

Η τεχνική παρασκευής του φουά γκρα πρωτο-εμφανίστηκε το 2.500 π.χ., όταν οι Αιγύπτιοι παρατήρησαν πως οι μεταναστευτικές χήνες είχαν την ικανότητα αποθήκευσης λίπους στο ήπαρ τους, ως προετοιμασία για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Η γεύση του συκωτιού των πτηνών αυτών κρίθηκε εξαιρετική και έτσι αποφάσισαν να αναπαραγάγουν τεχνητά το φαινόμενο, παχαίνοντας χήνες με σύκα και καρπούς.

Η εκτροφή φουά γκρα αντιμετωπίζει έντονη κριτική διεθνώς, καθώς θεωρείται πως παραβιάζει τις ορθές τακτικές εκτροφής των ζώων.


ΠΗΓΗ: protothema.gr