Η ανησυχία για τη δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας αλλά και η συμμόρφωση της αυτοκινητοβιομηχανίας στους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων οδήγησαν σε υποχώρηση το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο. Όπως μεταδίδει το Reuters, με βάση τα στοιχεία του Sentix, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος για την ευρωζώνη μειώθηκε στις 11,4 μονάδες τον Οκτώβριο, από 12 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση του δείκτη στις 11,7 μονάδες.

Ο υποδείκτης που μετρά τις προσδοκίες αυξήθηκε λίγο, στο -8,3 από -8,8, ενώ ο υποδείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στο 33 από 35, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και η γερμανική κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα ντιζελοκίνητα οχήματα την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία ωστόσο δεν δεσμέυτηκαν όλοι οι κατασκευαστές, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τους κοστίσει δισεκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές ανησυχούν για τη ρίξη μεταξύ Ιταλίας-ΕΕ, αφού η πρώτη αρνείται να συμμορφωθεί στις οδηγίες της Κομισιόν για τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2019.