Συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή ανάμεσα σε αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία, όχι μακριά από την «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα να εγκαθιδρυθεί σε αυτή την περιοχή, ανέφεραν μια ΜΚΟ και ένας κάτοικος.

Η αναμέτρηση καταγράφηκε μερικές ημέρες πριν από την ημερομηνία που έχει οριστεί για τη δημιουργία της ουδέτερης ζώνης που θα χωρίζει τις περιοχές υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών στην επαρχία Ιντλίμπ — όπου δρα μια μυριάδα οργανώσεων ανταρτών και τζιχαντιστών — και τις γειτονικές περιοχές που ελέγχει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Τουρκία υποστηρίζει οργανώσεις ανταρτών, ενώ η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι πρώτες μάχες έγιναν ανάμεσα σε μέλη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ — τζιχαντιστικής παράταξης στην οποία κυριαρχεί ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα — και αντάρτες της οργάνωσης Νουρεντίν αλ Ζίνκι, στην πόλη Καφρ Χάλαμπ.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ φέρεται να προσπαθούσε να αιχμαλωτίσει έναν διοικητή των ανταρτών στην πόλη, που βρίσκεται στο απώτατο άκρο του δυτικού τμήματος της επαρχίας του Χαλεπιού, κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Η Νουρεντίν αλ Ζίνκι έστειλε ενισχύσεις πριν οι συγκρούσεις επεκταθούν σε πολλές περιοχές και εμπλακεί το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης» στις μάχες, ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης είναι μια συμμαχία ανταρτών που υποστηρίζει η Τουρκία στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη Συρία. Η Νουρεντίν αλ Ζίνκι ανήκει σε αυτή τη συμμαχία. Όμως η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ ελέγχει πάνω από τη μισή επαρχία.

«Οι εχθροπραξίες εκτυλίσσονται κοντά στην ουδέτερη ζώνη» που αναμένεται να δημιουργηθεί, ανέφερε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Στις μάχες η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ κατέλαβε τον έλεγχο δύο πόλεων, ανάμεσά τους και της Καφρ Χάλαμπ, ενώ τρεις άμαχοι, ένας τζιχαντιστής και δύο μαχητές του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΜΚΟ.

«Ξυπνήσαμε στις 04:00 το πρωί εξαιτίας του ήχου πυρών από μια αυτοκινητοπομπή της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της Καφρ Χάλαμπ, που πρόσθεσε πως σκοτώθηκε τουλάχιστον «ένα παιδί» από τα πυρά των τζιχαντιστών, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Τη 17η Σεπτεμβρίου η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργηθεί ως την 15η Οκτωβρίου μια ουδέτερη ζώνη 15 ως 20 χιλιομέτρων στην Ιντλίμπ, από την οποία θα απομακρυνθούν τα βαριά όπλα και οι τζιχαντιστές.

Το προσκείμενο στην Άγκυρα Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης υποδέχθηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία την εξέλιξη, αλλά η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ δεν έχει εκφραστεί για τη συμφωνία. Πολλές λεπτομέρειες της συμφωνίας, και ιδίως το πού ακριβώς θα βρίσκεται, δεν έχουν καταστεί ακόμα σαφείς.