Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, εγκαινίασε τον παιδικό σταθμό της 116 Πτέρυγας Μάχης, στον Άραξο.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την 336 Μοίρα όπου συνομίλησε με το ιπτάμενο προσωπικό και στη συνέχεια μετέβη στη Μοίρα Συντήρησης Βάσης όπου απηύθυνε χαιρετισμό στο τεχνικό προσωπικό.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια του παιδικού σταθμού, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα τον παιδικό σταθμό, που αποτελεί άλλη μία συνεισφορά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις οικογένειες και τα παιδιά του προσωπικού που υπηρετεί εδώ στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, καθώς και στις οικογένειες και τα παιδιά της τοπικής κοινωνίας.

Εδώ, που η μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής μας Αεροπορίας κρατά ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και της ισχύος της πατρίδας μας. Η Πολεμική Αεροπορία που ακόμα και σε καιρό ειρήνης θυσιάζει τα τέκνα της στο βωμό του καθήκοντος, όπως οι πρόσφατα εκλιπόντες Νίκος Βασιλείου και Γιώργος Μπαλταδώρος.

Τα εγκαίνια του παιδικού σταθμού είναι λοιπόν το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία προς τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που μοχθούν νυχθημερόν για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, που δηλώνουν το «παρών» απέναντι σε κάθε εθνική πρόκληση, αλλά και φυσική καταστροφή. Γνωρίζουμε όλοι ότι εκτός της αποστολής τους προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην κοινωνία μας και στο συνάνθρωπο, όπως οι συνεχείς αεροδιακομιδές από τα νησιά μας, οι κατασβέσεις πυρκαγιών και άλλου είδους δράσεις.

Σε αυτούς τους ανθρώπους, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως και όλη η Κυβέρνηση, όλος ο ελληνικός λαός, όλο το Έθνος, μόνο λόγια τιμής και αναγνώρισης έχουμε να εκφράσουμε.

Η ευαισθησία μας σε θέματα προσωπικού είναι δεδομένη και η μέριμνα για το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί κεντρική συνιστώσα της πολιτικής μας. Ειδικά τη φετινή χρονιά που έχει ανακηρυχτεί «Έτος Μέριμνας και Προσωπικού».

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Δήμαρχο, αλλά και την τοπική κοινωνία, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία, σε αυτή την προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, να έχουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία, αλλά και την Εκκλησία.

Σας διαβεβαιώνω κ. Δήμαρχε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα. Γνωρίζω ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα με το Διβάρι του Πάπα, εδώ στον Άραξο, το οποίο ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό. Σας διαβεβαιώνω ότι μαζί θα βρούμε λύση, προκειμένου να δώσουμε προς την τοπική κοινωνία μία ανάσα που την έχει ανάγκη.

Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, θέλω να πω ότι το προσωπικό του Αράξου αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα. Τα χρόνια της κρίσης, και ιδίως τα τρία τελευταία χρόνια που έχω την πολιτική ευθύνη, όχι μόνο δεν μειώθηκε η διαθεσιμότητα των μέσων - όπως θα προέβλεπε κανείς ότι θα γίνει σε μία χρονιά που μειώνονται οι προϋπολογισμοί κατά 60% - αλλά αντίθετα χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού - και ιδιαίτερα του στρατιωτικού και πολιτικού τεχνικού προσωπικού - τριπλασιάστηκε η διαθεσιμότητα. Με τη δική τους δουλειά και την αυτοθυσία τους απέδειξαν ότι δεν μετρούν πάντα τα χρήματα, αλλά η ψυχή και το υψηλό ηθικό.

Θέλω επίσης να διαβεβαιώσω τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι τους τέλους του χρόνου η Πολιτεία, όπως οφείλει, θα αποκαταστήσει την τεράστια μείωση των εισοδημάτων που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δε θα μείνει κανένας στρατιωτικός, αξιωματικός, υπαξιωματικός ή ΕΠΟΠ χωρίς σπίτι. Θα φροντίσουμε για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλη τη χώρα, να υπάρχουν οικίες που θα τους προσφέρει η Υπηρεσία.

Δεν είναι δυνατόν να υποχρεώνουμε, ιδιαίτερα έναν υπαξιωματικό, να δίνει το 80% του μισθού του για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που θα έπρεπε να έχει καλύψει η Υπηρεσία.

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε εγκαινιάσει πάνω από 450 σπίτια και μέσα στους επόμενους μήνες, με την εκμετάλλευση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η περίπτωση του Διβαρίου, τα χρήματα αυτά πηγαίνουν προς όφελος του προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ανακατασκευάζουμε και αναβαθμίζουμε νοσοκομειακές υποδομές, ανακαινίζουμε υφιστάμενες στρατιωτικές οικίες, ώστε να διαβιούν με αξιοπρέπεια τα στελέχη και οι οικογένειες τους και τέλος, επεκτείνουμε τη λειτουργία των παιδικών σταθμών για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εδώ, σε αυτόν τον παιδικό σταθμό, ο οποίος προήλθε από την ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου, θα προσφέρετε στα παιδιά σας, στο μέλλον του τόπου, ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, μια ζεστή αγκαλιά μετά τη δική σας, έτσι ώστε να τα βοηθήσουμε να κάνουν με ασφάλεια τα πρώτα τους βήματα από τη μικρή κοινωνία της οικογένειας στην ευρύτερη κοινωνία.

Μέσα στους επόμενους μήνες πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και το αίτημα των παιδιών να φτιάξουμε μια παιδική χαρά, εδώ, δίπλα, ώστε να μπορούν να περνούν τις ώρες που δεν θα είναι στον παιδικό σταθμό.

Είμαι πεπεισμένος για την επιτυχή λειτουργία του νέου παιδικού σταθμού που θα προστατεύει τη συνοχή των οικογενειών των υπηρετούντων στελεχών και θα τους απαλλάξει από ένα οικονομικό βάρος.

Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Αρχηγό ΓΕΑ, το ΓΕΑ, το ΑΤΑ και το προσωπικό της 116 Πτέρυγας Μάχης γι’ αυτό το σημαντικό έργο, καθώς επίσης και το Δήμο για τη συνεισφορά του στη λειτουργία του σταθμού.

Είμαστε δίπλα σας και θα παραμείνουμε, εντείνοντας τις προσπάθειές μας για καλύτερες συνθήκες σε όλους τους τομείς».