Η εποχή των μυστικών ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών έφτασε επισήμως στο τέλος της καθώς η Ελβετία, το μεγαλύτερο παγκοσμίως κέντρο για τη διαχείριση εξωχώριου πλούτου, άρχισε αυτόματα να μοιράζεται τα δεδομένα πελατών με φορολογικές αρχές σε δεκάδες άλλες χώρες.

Η Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση (FTA) ανακοίνωσε σήμερα ότι για πρώτη φορά αντάλλαξε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που στόχο έχουν να πατάξουν τις φορολογικές απάτες.

Το τραπεζικό απόρρητο συνεχίζει να ισχύει σε κάποιους τομείς – για παράδειγμα, οι ελβετικές αρχές δεν μπορούν αυτόματα να δουν τι έχουν οι πολίτες στους εγχώριους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ωστόσο, παρήλθαν οι ημέρες που οι καλοπληρωμένοι Ευρωπαίοι μπορούσαν να αποταμιεύουν πλούτο εκτός συνόρων κάτω από τη μύτη των φοροογικών αρχών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αρχική ανταλλαγή επρόκειτο να είναι με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν εννέα ακόμα περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Αυστραλία, Καναδά, Γκέρνσεϊ, Νήσος του Μαν, Ιαπωνία, Τζέρσεϋ, Νορβηγία και Νότια Κορέα.

«Η Κύπρος και η Ρουμανία επί του παρόντος εξαιρούνται καθώς δεν πληρούν ακόμα τις διεθνείς προδιαγραφές εμπιστευτικότητας και ασφάλειας στοιχείων», ανέφερε η FTA.

Η μετάδοση στοιχείων στην Αυστραλία και τη Γαλλία καθυστέρησε «καθώς αυτά τα κράτη δεν μπορούν ακόμα να δώσουν στοιχεία στην FTA για τεχνικούς λόγους», ανέφερε η FTA, προσθέτοντας δεν έχει ακόμα λάβει στοιχεία από την Κροατία, την Εσθονία και την Πολωνία.

Περίπου 7.000 τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εγγεγραμμένα στην FTA συγκεντρώνουν στοιχεία για εκατομμύρια λογαριασμούς και τα αποστέλλουν στην ελβετική φορολογική αρχή.

Η FTA με τη σειρά της στέλνει πληροφορίες σε περίπου 2 εκατ. λογαριασμούς σε χώρες-εταίρους.

Η ετήσια ανταλλαγή στοιχείων θα επεκταθεί τον επόμενο χρόνο σε περίπου 80 κράτη-εταίρους, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προδιαγραφές για την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων.