Τη σύσταση ομάδας εργασίας, που θα επανεξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους προτείνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, σε επιστολή που απέστειλε  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Σταύρο Αραχωβίτη, επισημαίνοντας ότι το «το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, προκειμένου οι παραγωγοί να λάβουν την εξισωτική αποζημίωση στο πλαίσιο της ΚΑΠ, έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση σε μεγάλο αριθμό γεωργών και κτηνοτρόφων».

Ειδικότερα, ο κ. Κατσιφάρας στην επιστολή του εξηγεί ότι αφενός, αρκετές εκμεταλλεύσεις γεωργών και κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, της υπό έγκριση απόφασης αφετέρου, αφετέρου πολλοί δήμοι της Περιφέρειας έχουν εκδηλώσει τις διαφωνίες τους στην εν λόγω απόφαση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι  στις Π.Ε. Ηλείας και Αχαΐας χαρακτηρίζονται σήμερα 37 και 34 αντίστοιχα ως περιοχές με φυσικούς περιορισμούς ενώ στην υπό έγκριση Απόφαση δεν περιλαμβάνεται καμία απ' αυτές.    

«Η μη ένταξη πολλών ημιορεινών περιοχών της Περιφέρειας μας στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και τις μειονεκτικές περιοχές θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα προς το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς η εξισωτική αποζημίωση στοχεύει ουσιαστικά στην συμπλήρωση του εισοδήματος τους λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών στην άσκηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους. Η εξισωτική αποζημίωση, έχει ήδη μειωθεί σε ποσοστό μέχρι 50% από το έτος 2016 ενώ πολλοί παραγωγοί μας κινδυνεύουν να την απολέσουν ολοκληρωτικά για την επόμενη δεκαετία» τονίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και καταλήγει, προτείνοντας στον υπουργό:

«Να συσταθεί άμεσα μια ομάδα εργασίας μεταξύ ΥΠΑΑΤ και Περιφερειών, που θα εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά και θα δώσει τις απαιτούμενες λύσεις σύμφωνα με την ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία, προκειμένου όλοι οι δικαιούχοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Περιφέρεια μας να συνεχίσουν να λαμβάνουν την εξισωτική αποζημίωση για την τρέχουσα και την επόμενη προγραμματική περίοδο. Επίσης, ο προσδιορισμός των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς πρέπει να γίνει σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Απαιτείται να γίνει ο υπολογισμός της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδο Δήμου και όχι Περιφερειακής Ενότητας καθώς και ο υπολογισμός της ξηρασίας με βάση τα επίσημα δεδομένα και στοιχεία, που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών και των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς».