Κλειστά είναι τα καταστήματα ηλεκτρικών τσιγάρων στην Πάτρα, με τους καταστηματάρχες να διαμαρτύρονται για την εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων, διατηρώντας την νομιμότητα μόνο στα TPD προϊόντα, δηλαδή τα νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης (μόνο τα νικοτινούχα) και τις νικοτινούχες βάσεις ιδιοκατασκευής (booster).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο απαγορεύεται η ελεύθερη κυκλοφορία των υγρών χωρίς νικοτίνη καθώς και των μη νικοτινούχων υλικών για την ιδιοπαρασκευή υγρών. Οι καταστηματάρχες αλλά και οι ατμιστές διαμαρτύρονται για την απόφαση καθώς όπως αναφέρουν με αυτή: 

«Aπαγορεύεται ό,τι δεν περιέχει νικοτίνη, εξαναγκάζοντας και όσους δεν το επιθυμούν να καταναλώσουν υγρά με εθιστική ουσία» και πως «πρακτικά καταργούνται τα προϊόντα που χρησιμοποιεί η τεράστια πλειοψηφία των ατμιστών».

Οι καταστηματάρχες, μέσω του Πανελληνίου συνδέσμου τους δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στην Ε.Ε. κατά της απόφασης, η οποία όπως λένε προκαλεί αναστάτωση σε χιλιάδες ατμιστές.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται συνεχής μείωση του ποσοστού των Ελλήνων που καπνίζουν τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών στη χώρα μας ανέρχεται στο 27,3%, το 5,3% καπνίζει περιστασιακά και το 67,4% δεν καπνίζει.

Μάλιστα το 51,4% δεν έχει καπνίσει ποτέ και το 16% κάπνιζε στο παρελθόν και το έχει διακόψει για περισσότερους από έξι μήνες. Το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί κατά 14,4% σε σχέση με το 2009 όταν είχε καταγραφεί στο 32%. 

Οι μισοί καπνιστές (47,7%) καταναλώνουν από 11 έως 20 τσιγάρα καθημερινά, το 30% ένα έως δέκα τσιγάρα και το 20% από 21 έως 40. Τέσσερις στους δέκα ξεκίνησαν το κάπνισμα στην ηλικία 15 έως 18 ετών.