Η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια ακολουθεί ανοδική πορεία και πολύ σύντομα θα είναι η κατηγορία που θα αντικαταστήσει τις ήδη υπάρχουσες.

Αν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει τεράστια ποσά και έχουν κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, εντούτοις οι πωλήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη υποδομών, όπως και η έλλειψη κινήτρων.

Μοντέλα όπως είναι το Tesla Model, το VW Up ή το Nissan Leaf μπορούν να θεωρηθούν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή τιμή και μπορούν να αποκτηθούν χωρίς ο ιδιοκτήτης να ξοδέψει μια ολόκληρη περιουσία, απολαμβάνοντας τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης. Το μοντέλο Tesla S εξακολουθεί να είναι ένα μοντέλο που κυκλοφορεί στην αγορά και καταφέρνει να διατηρεί την πρωτιά στις πωλήσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με μεγάλη αυτονομία, μεγάλους χώρους και άψογη ποιότητα μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και απαιτητικούς οικογενειάρχες που αναζητούν υψηλά στάνταρ.

Από την άλλη μια φρέσκια πρόταση έρχεται από την Hyundai με το Kona Electric. Το μοντέλο που τάραξε τα δεδομένα στην ηλεκτροκίνηση και με τις προπαραγγελίες να αναγκάζουν το εργοστάσιο να προγραμματίζει για παραδόσεις για το επόμενο εξάμηνο. Το επιλέγουν όσοι θέλουν να έχουν σπορ εμφάνιση, θέλουν ένα αξιόπιστο SUV, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν μεγάλο χρηματικό ποσό για την απόκτησή του.

Η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας ολοκληρώνεται μετά από 9,5 περίπου ώρες. Το Audi E-tron είναι η απάντηση της γερμανικής εταιρείας. Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής και αποτελεί το βασικότερο ανταγωνιστή του Jaguar I-Pace.

Το μοντέλο επαναφορτίζεται πλήρως μέσα σε μισή ώρα με ταχυφορτιστή.

Η ΒΜW i3 είναι το ηλεκτρικό hatchback της εταιρείας και διαθέτει επιθετικό στυλ. Με 181 ίππους μπορεί να πιάσει υψηλές επιδόσεις, έχοντας πολύ καλή ποιότητα κύλισης ακι επίδα ασφάλειας. Το Hyundai Nexo FCEV αντί για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου τροφοδοτείται από τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου, με αυτονομία άνω των 600 χιλιομέτρων.

Η πρώτη είσοδος της Jaguar στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έρχεται με το I-Pace. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μοντέλο, με υψηλή τεχνολογία. Η επιτάχυνση από την στάση μέχρι τα πρώτα 100χλμ/ώρα έρχεται σε 4,5 δευτερόλεπτα.

Η επίθεση -τέλος- της Nissan γίνεται με το Leaf το οποίο πωλείται ήδη στην Ελλάδα διαγράφοντας καλή πορεία. Με μία φόρτιση μπορεί να διανύσει περισσότερα από 400 χιλιομέτρα. Διαθέτει μεγάλους χώρους και πρωτοποριακή τεχνολογία.