Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά την έκθεση «Χαρτών Μνήμες, Πάτρα 1831-1943» από Τρίτη 2 έως 27 Οκτωβρίου 2018.
Η έκθεση είναι παραγωγή του Δήμου Πατρέων και αποτελεί μια επιστημονική προσέγγιση της εξέλιξης του Πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης από το 1831 έως και το 1943.
Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του 13ου Εθνικού Συνεδρίου Χαρτογραφίας, με γενικό τίτλο «Η χαρτογραφία στο διαδίκτυο, σύγχρονες τάσεις και προοπτικές» και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον διεθνή χώρο, στην Αγορά Αργύρη στις 22 Οκτωβρίου 2014.
Οι μηχανικοί του Δήμου Πατρέων μετά από χρόνια ενασχόλησης, επιμελήθηκαν και ανέδειξαν το μοναδικό αρχειακό χαρτογραφικό υλικό του Δήμου, που περιλαμβάνει μια σειρά πρωτότυπων διαγραμμάτων και χαρτών ενός αιώνα ζωής, και μέσω αυτών παρουσιάζεται η πολεοδομική εξέλιξη του παλαιού σχεδίου πόλεως Πατρών από το 1831 έως το 1943, αποτυπώνονται κενά και αστοχίες και εξηγείται η ανάγκη να λυθούν συσσωρευμένα προβλήματα του σημερινού πολεοδομικού συγκροτήματος.
Τον συντονισμό της έκθεσης και της έκδοσης πραγματοποίησε η Ελένη Αλεξοπούλου, δ/ντρια Αρχιτεκτονικού Έργου Δήμου Πατρέων. Την Επιλογή –Ψηφιοποίηση και τον Σχολιασμό των Χαρτών επιμελήθηκαν η Ελένη Αλεξοπούλου και ο Στέλιος Σταματίου – Κώνστας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Δήμου Πατρέων.
Για την πραγματοποίηση της έκθεσης ήταν πολύ σημαντική επίσης η εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη του καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Β. Παππά και των συνεργατών του.
Η όλη εργασία, αποτυπώνεται στην ομώνυμη έκδοση πολυτελούς λευκώματος όπου περιλαμβάνει αναλυτικά Χάρτες, Διαγράμματα, Κείμενα της φιλολόγου-ιστορικού Γιώτας Καΐκα – Μαντανίκα για την Πάτρα και το Σχέδιο Πόλεως.
Οι συζητήσεις αυτής της περιόδου σχετικά με το Σχέδιο Πόλεως Πατρών με αφορμή τις νέες κυκλοφοριακές μελέτες στη πόλη, το νέο δίκτυο πεζοδρομήσεων, το σιδηρόδρομο, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μια σειρά κυκλοφοριακών και πολεοδομικών σχεδιασμών, φέρνουν στην επικαιρότητα το περιεχόμενο και σκοπό της έκθεσης.
Οι επιμελητές της έκθεσης επισημαίνουν ότι: «η ανάγνωσή όλου αυτού του υλικού είναι ενδιαφέρουσα για όλους τους παροικούντες στην Πάτρα, ακόμα και από τους μη κατ’ επάγγελμα εξειδικευμένους, αφού στους χάρτες προβάλλεται η πόλη μετά την Τουρκοκρατία, αναδεικνύεται ο σχεδιασμός της, εξάγονται συμπεράσματα για τη μετέπειτα διαχείριση του Σχεδίου Πόλεως, αναγνωρίζονται κτίρια και ιδιοκτήτες των οποίων οι οικογένειες διαμένουν ακόμη στην πόλη, βλέπουμε τη θέση του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου (Πούμπλικο) και τη διανομή των εθνικών γαιών, μαθαίνουμε τη διαδρομή της βόλτας των Πατρινών στο Γυρί, στο Μπολσοκάκ, και αποκτούμε άποψη για τον τρόπο σύνταξης των τοπογραφικών διαγραμμάτων εκείνης της εποχής».
Δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε φοιτητές Α.Ε.Ι (Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, κ.α), και άλλων Σχολών και Τμημάτων Τ.Ε.Ι και Ι.Ε.Κ καθώς και σε όποια άλλη Συλλογικότητα και Φορέα της πόλης εκδηλώσει το ενδιαφέρον.
Διάρκεια έκθεσης: 1η έως 27 Οκτωβρίου
Δημοτική Πινακοθήκη: Μαιζώνος 110 (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης) – Τηλ. 2610 624-088, 2610 222-049.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00π.μ-3.00μ.μ.
Τρίτη και Παρασκευή : 6.00μ.μ-9.00μ.μ
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά