Η ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και η εξασφάλιση της επάρκειας αίματος για να συνεχίσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να αποτελεί πρότυπο εθελοντικής αιμοδοσίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες είναι το όραμα που περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, με αφορμή την κορυφαία συνάντηση των εκπροσώπων του κινήματος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας που θα γίνει στην Πάτρα, στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου 2018.

«Πιστεύουμε στην εθελοντική προσφορά. Στην αλληλεγγύη, στις αξίες της κοινωνίας. Δεν σταματάμε να στηρίζουμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης νέων εθελοντών αιμοδοτών. Είναι θέμα κουλτούρας» τόνισε ο Περιφερειάρχης και ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια δύο νέων Κινητών Μονάδων Εθελοντικής Αιμοληψίας πλήρως εξοπλισμένων, με συνολικό κόστος 170.000 ευρώ. Με την απόκτησή τους θα γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση, στα μικρά και απομακρυσμένα χωριά, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το έργο της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Οι εκπρόσωποι του κινήματος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας ευχαρίστησαν την Περιφέρεια και προσωπικά τον Απόστολο Κατσιφάρα. «H Δυτική Ελλάδα έχει κάνει πράξη το σωστότερο μοντέλο αγαστής συνεργασίας με τις Εθελοντικές Οργανώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΑ Χρήστος Πρωτόπαπας και του ευχήθηκε να συνεχίσει να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία.

Στη σημασία της 29ης Αμφικτιονίας, αλλά και του Συνεδρίου Θαλασσαιμίας αναφέρθηκε ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Μιλτιάδης Ζαμπάρας, επισημαίνοντας το σπουδαίο ρόλο της εθελοντικής προσφοράς σε δύσκολες συγκυρίες και σε περιόδους αυξημένων αναγκών.

Τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας απαρίθμησε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η συνάντηση στην Πάτρα των Εθελοντών Αιμοδοτών (δοτών) με τα μέλη της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (λήπτες), καθώς θα αναδειχθεί η αναγκαιότητα της ανάπτυξης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.


«Οραματιστήκαμε να κάνουμε την 29η Αμφικτιονία αφετηρία μιας επανεκκίνησης του Εθελοντικού Αιμοδοτικού Κινήματος και παράλληλα καλέσαμε τα αδέρφια μας «εκ του αίματος», τους Θαλασσαιμικούς να είναι εδώ με το δικό τους συνέδριο» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Άγιος Στυλιανός» του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Λευτέρης Πολυκρέτης, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας στη διοργάνωση των δύο συνεδρίων.

Ο Πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Χάρης Πύργας έκανε αναφορά στο περιεχόμενο του Πανελληνίου Συνεδρίου Θαλασσαιμίας, επισημαίνοντας ότι θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις για την πρόληψη από τη Μεσογειακή Αναιμία, τις νέες θεραπευτικές αγωγές, αλλά και τις γονιδιακές θεραπείες. Συνεχίζοντας, ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Μιχάλης Κουράτος υπολόγισε ότι ετησίως απαιτούνται 8.500 - 9.000 μονάδες αίμα μόνο στην Αχαΐα για τους 350 πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, που χρειάζεται να μεταγγίζονται δύο φορές το μήνα, χωρίς να υπολογίζονται οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η 29η Αμφικτιονία Συλλόγων Εθελοντικής Αιμοδοσίας  και Πανελλήνιο Συνέδριο Θαλασσαιμίας

«Από την Τρίτη 2 Οκτωβρίου και μέχρι την Κυριακή Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας θα βρίσκεται στην πλατεία Γεωργίου, την οποία για αυτές τις ημέρες ονομάζουμε «Πλατεία Αγάπης» και καλούμε τους Πατρινούς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα», είπε ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΑ Ανδρέας Αδαμόπουλος και συνόψισε το πρόγραμμα του τριημέρου (5-7/10) στην Πάτρα:

Η 29η Αμφικτιονία θα ξεκινήσει την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου με Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα. Θα ακολουθήσει Ομιλία –Χαιρετισμός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και η υποδοχή της Φλόγας της Αγάπης. Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου από τις 9 π.μ. θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Αμφικτιονίας στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας και παράλληλα, από τις 11.30 π.μ, θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Συνέδριο Θαλασσαιμίας. Η κορυφαία συνάντηση εκπροσώπων του εθελοντικού κινήματος αιμοδοσίας θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου με τη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).

Δύο Κινητές Μονάδες Εθελοντικής Αιμοδοσίας αποκτά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια δύο κινητών μονάδων αιμοδοσίας για τις ανάγκες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προϋπολογισμού 170.000,00 ευρώ. Προσφορές κατατίθενται μέχρι 8 Οκτωβρίου 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15.00. Η απόκτηση των κινητών μονάδων αιμοδοσίας προβλέπεται στο ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Πρόληψης-Ενημέρωσης-Προαγωγής Υγείας για το 2018 που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βασικός πυλώνας του οποίου είναι στήριξη του εθελοντικού κινήματος.


2018.10.01 - ΠΔΕ - Συνέντευξη τύπου για Εθελοντική Αιμοδοσία (Κατσιφάρας)