Άνοιξε η πρόσκληση για την υποβολή πρότασης για την  αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, στην Ηλεία. Ήδη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε τη σχετική πρόσκληση, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, η οποία ανοίγει το δρόμο για την επαναλειτουργία της θεματικής τουριστικής γραμμής.    

«Σχεδιάσαμε μια οραματική στρατηγική για την Ηλεία, εξασφαλίσαμε τους πόρους κι έχουμε πλέον περάσει στη φάση της υλοποίησης. Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία είναι πραγματικότητα. Μια μεγάλη πρόκληση είναι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργου – Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, γιατί αναδεικνύει τουριστικά την περιοχή και καθιστά ελκυστική τη μετάβαση των τουριστών, δημιουργώντας αναπτυξιακό πλεονέκτημα»  τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Επίσης  αναφέρθηκε στη συνεργασία που αναπτύσσεται με τον ΟΣΕ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ και  την ΕΡΓΟΣΕ οι οποίοι θα είναι και φορείς υλοποίησης για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία της γραμμής.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος επεσήμανε την σημασία που δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον άξονα Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, τονίζοντας πως «με το Κατάκολο ως πύλη εισόδου, περίπου ενός εκατομμυρίου επισκεπτών το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα και με πυρήνα την Αρχαία Ολυμπία με την Παγκόσμια ταυτότητά της, τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει αλλά και το αστικό κέντρο που λέγεται Πύργος, υπάρχει η δυνατότητα να αποκομιστεί η προστιθέμενη αξία και το επιθυμητό οικονομικό αποτέλεσμα και ανάπτυξη για την Ηλεία που τόσο το έχει ανάγκη»

Η  αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αρχαία Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, με βασικό στόχο την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται ανακατασκευές στη σιδηροδρομική υποδομή (γραμμή και αφύλακτες διαβάσεις), στην ανακατασκευή κτιρίων του Σταθμού Πύργου και στον περιβάλλοντα χώρο και στον σταθμό της Ολυμπίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Σύμφωνα με την πρόσκληση, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.dytikiellada.gr, οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/ από την 1 Οκτωβρίου 2018 έως την 1 Μαρτίου 2019 και ώρα 14.00.