Πρόβλημα υπάρχει στο ζήτημα της ανάπλασης του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της Πάτρας, σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της αχαϊκής πρωτεύουσας και σημείο αναφοράς για την Άνω Πόλη. 

Η συνάντηση που έγινε την Πέμπτη στην Αθήνα, όταν ο Κώστας Πελετίδης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, επισκέφθηκαν το υπουργείο Πολιτισμού, έχοντας συζήτηση για το θέμα με τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έδειξε ότι ο φορέας αυτός έχει μία ακαμψία και μια διστακτικότητα στο να δώσει το "πράσινο" φως για τα σχέδια του Δήμου. 

Ο Δήμος, όπως ήδη έχει γράψει το patrasevents.gr, θέλει να στεγάσει στο συγκεκριμένο κτίριο το Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, ένα σύγχρονο ουσιαστικά μουσείο που θα έχει σκοπό να αναδείξει την ιστορία της Πάτρας, σε όλες τις περιόδους της. 

Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 10,9 εκατομμυρίων ευρώ, είναι εξασφαλισμένη από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ οι μελέτες είναι έτοιμες. Χωρίς όμως την έγκριση του ΚΑΣ, του φορέα δηλαδή που διαχειρίζεται τα αρχαία, τα βυζαντινά, αλλά και τα νεότερα μνημεία (σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου), το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει. 

Το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το κτίριο μνημείο, με την προοπτική να λειτουργήσει εκεί Βυζαντινό Μουσείο. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει έως τώρα και είναι αμφίβολο αν γίνει ποτέ από την στιγμή που το υπουργείο Πολιτισμού, δεν έχει τη δυναμική για την απορρόφηση μεγάλων κονδυλίων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

Για να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στην ανάπλαση του κτιρίου και στη δημιουργία του Κέντρου Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς θα πρέπει το ΚΑΣ να αποχαρακτηρίσει το κτίριο από μνημείο. Όμως ούτε τα στελέχη του υπουργείου, ούτε το ΚΑΣ δείχνει να έχει μία τέτοια διάθεση. Άλλωστε, οι άνθρωποι του Δήμου δεν έλαβαν καμία απάντηση στη συνάντηση που είχαν για το αίτημά τους. 


Επιβάλλεται η επισκευή του κτιρίου

Το σημαντικό είναι ότι τα χρήματα της ανάπλασης πλέον κινδυνεύουν να χαθούν, κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο το Κέντρο δεν θα γίνει, αλλά το κτίριο που βρίσκεται πλέον σε κακή κατάσταση από τη φθορά του χρόνου, από την υγρασία και από πολλούς άλλους παράγοντες θα μείνει έως έχει.

Η επισκευή του όμως είναι επιβεβλημένη, κάτι που φαίνεται εύκολα με γυμνό μάτι, αφού οι φθορές είναι μεγάλες και θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες, αν δεν υπάρξουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. 

Και υπάρχει και μία ακόμα πτυχή του θέματος. Η Άνω Πόλη της Πάτρας θα αναπλαστεί, με βάση το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης από το ΕΣΠΑ. Θα γίνουν παρεμβάσεις που θα δώσουν μία άλλη όψη στην περιοχή και θα την κάνουν ελκυστική στα μάτια των επισκεπτών και των τουριστών. 

Όμως μία ανάπλαση τέτοια, με ένα από τα σημαντικότερα κτίρια και σημεία αναφοράς της να μένει ίδιο, έτοιμο σχεδόν να καταρρεύσει, χάνει σημαντικό μέρος της αξίας της. Όπως και όλη η περιοχή. Κατά συνέπεια το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Πάτρας θα πρέπει να ανακαινιστεί και να αναπλαστεί. Άρα, το ΚΑΣ είναι αναγκαίο να αλλάξει τη στάση του.