Παρουσίαση βιβλίου του Παύλου Κόντου

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας, το Πολύεδρο και οι Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης.
Παρουσιάζουν το βιβλίο του Παύλου Κόντου,

«Τα δύο ευ της ευτυχίας»,
την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 8:30 το βράδυ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Ζωή Αντωνοπούλου, φιλόλογος
Χριστίνα Καραντώνη, φιλόλογος

Το βιβλίο "τα δύο ευ της ευτυχίας" έχει τη μορφή ενός οδοιπορικού ανάγνωσης των "Ηθικών Νικομαχείων": καταγράφει, κάθε φορά, τις δυσκολίες που συναντά ο αναγνώστης, τις γνώσεις που αποκτά, τις προσμονές του, την απογοήτευση ή τον ενθουσιασμό του, και του δείχνει πώς να αποκωδικοποιεί το αριστοτελικό κείμενο.

Ταυτόχρονα, συνιστά μια συνολική, και ενίοτε πρωτότυπη, πρόταση κατανόησης της αριστοτελικής ηθικής. Δεν αρκείται σε μια ακαδημαϊκή έκθεση των βασικών της θέσεων αλλά επιχειρεί την υπεράσπισή τους τόσο με φιλοσοφικά επιχειρήματα (χωρίς τη χρήση δυσνόητων όρων) όσο και με την επίκληση πολλών παραδειγμάτων από την καθημερινή εμπειρία.
Τα "Ηθικά Νικομάχεια" είναι μια πραγματεία με θέμα αυτό που ο Αριστοτέλης ονομάζει ευδαιμονία, δηλαδή, έναν πλήρη ανθρώπινο βίο.

Ο Αριστοτέλης παρουσιάζει δύο τέτοιες εκδοχές πλήρους βίου, τον πολιτικό βίο και τον θεωρητικό βίο. Η νεοελληνική λέξη "ευτυχία" δεν αποδίδει πιστά την παραπάνω αριστοτελική έννοια ή, καλύτερα, ο αριστοτελικός όρος εξηγεί τι θα πρέπει να κατανοούμε όταν γίνεται λόγος, σήμερα, για ευτυχία. Ευτυχία, βέβαια, στα αρχαία ελληνικά σημαίνει απλώς "καλή τύχη", αναφέρεται στο πόσο ευνοϊκές είναι κάθε φορά οι συνθήκες ή οι περιστάσεις, όχι στο πώς αποφασίζουμε να ζήσουμε ή να πράξουμε.

Ο Παύλος Κόντος είναι καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει διατελέσει ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Λουβαίν (UCL, Βέλγιο), του Φράιμπουργκ (ALU-Freiburg, Γερμανία) και του Τσάπελ Χιλλ (UNC, Βόρεια Καρολίνα). Έχει βραβευτεί με πολλές ελληνικές και διεθνείς ερευνητικές υποτροφίες. Η έρευνά του συμβάλλει στη διερεύνηση ερωτημάτων οντολογίας και πρακτικής φιλοσοφίας τα οποία θέτουν η φαινομενολογική παράδοση και η αριστοτελική ηθική.