Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας είναι ένας θεσμός που για μας τους Πατρινούς είναι ταυτόσημο με το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι έφυγε και το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2018 ολοκληρώθηκε, με σημαντική ανταπόκριση από τον κόσμο, γεγονός που αφήνει ικανοποιημένους τους ανθρώπους του Δήμου και του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Έγιναν πάνω από 90 εκδηλώσεις όλο αυτό το διάστημα από την στιγμή που ξεκίνησε το Μάιο, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν θεατρικές παραγωγές που ήρθαν στην Πάτρα, δίνοντας την ευκαιρία στο Πατρινό κοινό να τις απολαύσει. 

Οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας αγκαλιάστηκαν από τους Πατρινούς από πλευράς προσέλευσης, ενώ όλες οι κατηγορίες που φιλοξένησαν τις εκδηλώσεις αυτές είχαν την δική τους ξεχωριστή απήχηση στο κοινό που απευθύνονταν.

Για παράδειγμα η κατηγορία Τζαζ, με την οποία ξεκίνησε και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ, συγκέντρωσε αρκετούς Πατρινούς, αλλά και πολύ κόσμο από διάφορα μέρη της Ελλάδας που αγαπούν το είδος αυτής της μουσικής. 

Οι συναυλίες σημαντικών ονομάτων του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού, αλλά και μεγάλων δημιουργών είχαν και αυτές αρκετό κόσμο, ενώ και οι προβολές του Κινητού Κινηματογράφου, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν, προσέλκυσαν το κοινό και τράβηξαν το ενδιαφέρον των σινεφίλ. 

Στις παράλληλες δράσεις και στο φεστιβάλ της γειτονιάς υπήρξε και εκεί ανταπόκριση, δείχνοντας ότι οι εκδηλώσεις ενός τόσο μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος για την Πάτρα, έχουν την δυναμική για να εξαπλωθούν στις συνοικίες της πόλης. 

Ξεχωριστή αναφορά φυσικά πρέπει να γίνει στην συναυλία του Γιώργου Μαργαρίτη στο Νότιο Πάρκο στις αρχές του καλοκαιριού, ένα γεγονός που συγκέντρωσε αρκετό κόσμο, αλλά και πολλές αντιδράσεις στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της για τον αγώνα κατά της ανεργίας και τις πολιτικές των μνημονίων. 


Στο Φεστιβάλ, εκτός των άλλων, ήρθαν και αρκετοί σημαντικοί καλλιτέχνες από το εξωτερικό που είχαν το δικό τους κοινό, ενώ το κυρίαρχο στοιχείο που το χαρακτήρισε ήταν, όπως προαναφέρθηκε οι θεατρικές παραγωγές της αρχαίας δραματουργίας, αλλά και του σύγχρονου θεάτρου.

Οι παραστάσεις αυτές όλες τους είχαν σαν κοινό τους στοιχείο την μεγάλη προσέλευση του κόσμου, με το Ρωμαϊκό Ωδείο, όπου φιλοξενήθηκαν οι περισσότερες από αυτές να γεμίζει κάθε φορά από κόσμο. 

Ο σχεδιαστής των εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ και πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βασίλης Θωμόπουλος τονίζει στο patrasevents.gr. "Πιστεύω ότι πήγαμε αρκετά καλά σε όλες τις εκδηλώσεις που συμπεριλήφθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στις παραστάσεις, αλλά και στις υπόλοιπες καλλιτεχνικές δράσεις που έγιναν, γεγονός που μας ικανοποιεί όλους μας".