Με απόλυτη επιτυχία και μαζική προσέλευση κόσμου η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22/9/2018 στην Αγορά Αργύρη της Πάτρας, για πρώτη φορά εκτός Αθηνών, η Ημερίδα με τίτλο "Με τη Νοηματική Γλώσσα, συμμετέχουν ΟΛΟΙ".

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας της Νοηματικής Γλώσσας (International Day of Sign Languages, 23/9) και σηματοδότησε την έναρξη των δράσεων και των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Εβδομάδα Κωφών (23 - 30 Σεπτεμβρίου). Τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβαν το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής (Κ.ΕΛ.ΝΟ.) και το Σωματείο Κωφών/Βαρηκόων ΝΔ Ελλάδος και την τίμησαν με την παρουσία τους και τις ομιλίες τους επίσημοι προσκεκλημένοι, με βασικό ομιλητή τον Δρ. Κλήμη Άντζακα και θέμα της ομιλίας του, "Κοινότητα των Κωφών και Νοηματική Γλώσσα". Χαιρετισμό, απηύθυνε ο εμπνευστής και Πρόεδρος του Κ.ΕΛ.ΝΟ., κύριος Κωνσταντίνος Κουτσαντώνης, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση μπροστά σε περισσότερους από 250 παρευρισκόμενους, που κατέκλυσαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων της Αγοράς Αργύρη.

Ομιλίες δόθηκαν επίσης, από τον κύριο Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, Πρόεδρο Σωματείου Κωφών/Bαρηκόων Νοτιοδυτικής Ελλάδος, από τον κύριο Αντώνη Χαροκόπο, Περιφερειακό Σύμβουλο, Βοηθό Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος αναφέρθηκε στην "Κοινωνικοποίηση των Κωφών", εκπροσωπώντας την Περιφέρεια. Άλλωστε, η Περιφέρεια στήριξε με έμπρακτο τρόπο τη διοργάνωση της Ημερίδας, ενώ όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό της Κοινότητας των Κωφών. Επιπλέον, ομιλίες δόθηκαν, από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Σωτήριο Μανωλόπουλο, με θέμα "Παιδεία Κυρίου ανοίγει μου τα ώτα: το έναυσμα για επι-κοινωνία", ενώ η Σχολική Σύμβουλος ΠΕ 15, Υπεύθυνη Παιδαγωγικής Καθοδήγησης του 18ου Γυμνασίου Πατρών με Ειδικά Τμήματα και Λυκειακές Τάξεις Κωφών/Βαρηκόων, κυρία Ευαγγελία Κροκίδη, ανέλυσε το θέμα "Η Νοηματική Γλώσσα ως κλειδί στην επικοινωνία Κωφών-Βαρηκόων-Ακουόντων μαθητών".

Τέλος, η Δρ. Ειρήνη Γ. Ανδρικοπούλου, Φιλόλογος-Διερμηνέας ΕΝΓ, αναφέρθηκε στον "Ρόλο του Διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας" και τις προοπτικές του. Απονομή τιμητικής πλακέτας έγινε στην κυρία Λαμπροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών. Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στην τεράστια απήχηση που είχε η εκδήλωση, κυρίως στους νέους ανθρώπους, καθώς την αίθουσα κατέκλυσαν περισσότεροι από 250 παρευρισκόμενοι, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και δύναμη στο Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής (Κ.ΕΛ.ΝΟ.) να συνεχίσει το έργο που προσφέρει τα τελευταία 4 χρόνια στην κοινότητα Κωφών-Βαρηκόων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής (Κ.ΕΛ.ΝΟ.), στα πλαίσια της Παγκόσμιας εβδομάδας Κωφών, προσφέρει δωρεάν εγγραφή και έκπτωση 15% στα δίδακτρα, για όλες τις εγγραφές μέχρι τις 30/9/2018.