«Δεν καλύπτουμε κανένα έλλειμμα, δεν έχουμε κανέναν φόβο, προφανώς πρέπει να υπάρχει έλεγχος και όσα παιχνίδια παίζονται για πολιτικούς λόγους για τα ζητήματα αναθέσεων και ανάδειξης υποτιθέμενων ελλείψεων της κυβέρνησης, ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν είναι ο ισχυρός έλεγχος και η δημοσιότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με τη διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ενδεχόμενης κακοδιαχείρισης κονδυλίων στο προσφυγικό.

«Σαφέστατα και υποστηρίζουμε τον αυστηρό έλεγχο οποιασδήποτε διαδικασίας, είτε για το μεταναστευτικό, αλλά και για οποιονδήποτε ευρωπαϊκό και διεθνή πόρο, όπως και για τον εθνικό προϋπολογισμό», διαβεβαίωσε ο κ. Φάμελλος και υπογράμμισε: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, να γίνει έλεγχος, δεν έχουμε κανένα ζήτημα και προφανώς τιμούμε και το μισό ευρώ που δίδεται για τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής».

«Γίνεται και μία σπέκουλα, θεωρώ ότι υπάρχουν και πολλά ψεύδη που δημοσιεύονται ή παραποιούνται λιγάκι οι ειδήσεις. Τους πόρους του μεταναστευτικού στη χώρα διαχειρίζονται πρώτα από όλα οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά υπάρχουν και δύο μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, που έχουν σχεδόν ισόποσα ποσά που διαχειρίζονται -η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ και Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Δυστυχώς πολλές από τις καταγγελίες, προσπαθώντας να χτυπήσουν τάχατες την κυβέρνηση, αναφέρονται στους οργανισμούς του ΟΗΕ. Εμείς προφανώς δεν έχουμε κανένα ζήτημα να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος, αλλά αναρωτιέμαι αν η ΝΔ στοχεύει και πού στοχεύει ως προς τα ζητήματα αυτά και αν ξέρει ποιοι διαχειρίζονται τους πόρους αυτούς [...] Όσον αφορά τα ζητήματα των πόρων, που διαχειρίζονται οι ελληνικές κυβερνήσεις [...] επανειλημμένως έχει γίνει έλεγχος στα κονδύλια αυτά, υπήρχε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες, που δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν έχει βρεθεί κάποιο παράπτωμα, κάποιο έλλειμμα στη διαχείριση των κονδυλίων».

Ενόψει του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Φάμελλος παρατήρησε πως αν προχωρήσει και η συνταγματική αναθεώρηση «θα είναι μία από τις ελάχιστες, αν όχι μόνη φορά, που μία χώρα στο πλαίσιο μιας ειρηνικής συνθήκης θα τροποποιήσει και το όνομά της και το Σύνταγμά της». «Η πιθανή θετική έκβαση του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης θα δώσει ένα σημαντικό μήνυμα επίλυσης ενός τεράστιου προβλήματος στα Βαλκάνια, ένα μήνυμα ειρήνης και εργασίας», είπε ενώ σε ό,τι αφορά την προοπτική κύρωσης της συμφωνίας από την ελληνική βουλή επισήμανε: «Η προσδοκία της κυβέρνησης -εγώ θα έλεγα ότι αυτή είναι η προσδοκία της χώρας μας θεσμικά, μιας και υπηρετούμε απολύτως τη θεσμική γραμμή που και στο Βουκουρέστι είχε κατατεθεί για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό από την κυβέρνηση Καραμανλή- είναι να υπάρχει λύση. Η λύση αυτού του χρόνιου προβλήματος σε διεθνές, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, θα δημιουργήσει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό κλίμα».

Σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ σημείωσε: «Ο Πάνος Καμμένος ήταν συνεπής στο θέμα αυτό, παραμένει συνεπής, έχει όμως επίσης με συνέπεια δηλώσει ότι αυτό δεν θα αμφισβητήσει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά θα τοποθετηθεί μόνο κατά του θέματος του ονόματος».

Με αφορμή, εξάλλου, την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για τη μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους ο αν. υπουργός ανέφερε: «Θεωρώ ότι ήταν μία πολύ πρόχειρη τοποθέτηση, την οποία η ΝΔ προσπαθεί εκ των υστέρων να καλύψει. Είναι ενδεικτική της ατολμίας, αλλά και της αδυναμίας να καταθέσουν μία σοβαρή πολιτική πρόταση για την Ελλάδα. Έχει ένα μεγάλο προγραμματικό αδιέξοδο από τη μεριά της αυτοδιοίκησης ο κ. Μητσοτάκης, δεν έκανε κανένα χατίρι στην αυτοδιοίκηση, γιατί στην αρχική του τοποθέτηση ήταν ξεκάθαρος ότι θα περικοπεί η χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης που ισοδυναμεί με τον ΕΝΦΙΑ και θα της δοθεί ο ΕΝΦΙΑ, για να τον εισπράττει η ίδια, δηλαδή δεν θα κερδίσει σε έσοδα η αυτοδιοίκηση με αυτή την πρόταση, όπως προσπαθούν εντέχνως να αποκρύψουν τις τελευταίες μέρες, αλλά απλά θα αντικατασταθεί ένα ποσό των εσόδων. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα συνταγματικής θωράκισης της πρότασης αυτής, μιας και η αυτοδιοίκηση, αν δεν ψηφιστεί στο Σύνταγμα η φορολογική μεταρρύθμιση, δεν μπορεί να εισπράττει φορολογία, ενώ το μεγαλύτερο αδιέξοδο είναι ότι οι δήμοι που έχουν πολλές κατοικίες, υψηλή αντικειμενική αξία θα εισπράττουν έστω ως φοροεισπράκτορες υψηλό ΕΝΦΙΑ από τους πολίτες, ενώ οι δήμοι που είναι στην ύπαιθρο, την περιφέρεια θα εισπράττουν πολύ λιγότερα έσοδα, ουσιαστικά καταδικάζονται να φυτοζωούν».

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα βίας ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «Υπάρχει δυστυχώς ένα άσχημο κλίμα, είναι αρνητικά φαινόμενα αυτά, είναι προφανές ότι στη δημοκρατία μας η βία σαφέστατα δε έχει χώρο, όπως δεν έχει χώρο ο φασισμός και οι διακρίσεις».