Τι είναι η ορθογραφία και πώς διδάσκεται;

Ορθογραφία είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γράφεται μία λέξη. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας τρόπος. Ένα σύνολο κανόνων δηλαδή, που αφορούν τη γραπτή απεικόνιση των λέξεων μιας γλώσσας. Τρόπος όμως, είναι και το πώς η ορθογραφία θα διδαχθεί. Σε άλλα παιδιά αρκεί να δουν τη λέξη και να τη αποτυπώσουν (Schlagal, 2007, Simonsen & Gunter, 2001) και σε άλλα αρκεί μόνο να την αντιγράψουν (Templeton, 2003). Και σε εκείνα που ούτε η φωτογραφική μνήμη πιάνει ούτε η αντιγραφή, τι γίνεται; Πάει να πει πως ποτέ τους δεν θα μάθουν; Όχι, σίγουρα όχι! Μόνο ο τρόπος πρέπει να αλλάξει. Κι αυτό το λένε ήδη τα ίδια τα παιδιά.

Ποιος άλλος τρόπος υπάρχει;

Δεν έχω γνωρίσει ακόμα άνθρωπο που να μην του αρέσει το παιχνίδι. Το παιχνίδι υπάρχει παντού. Στη δουλειά, στον έρωτα, στις σχέσεις. Εδώ μεγάλοι είμαστε και μας αρέσει να παίζουμε. Είναι δυνατόν να μην αρέσει στα παιδιά; Χρώματα, ξυλάκια, πλαστικά πιάτα, ποτήρια, φασόλια, μπάλες, λεκάνες, κλωστές, ζωγραφιές, σημαιάκια ακόμα και τα χαρτάκια από τον διατρητήρα μπορούν να φανούν χρήσιμα για την εκμάθηση της ορθογραφίας. Άρα, ένας ακόμα τρόπος μάθησης είναι αυτός που συνδέει τη γνώση με τη διασκέδαση, με την ευχαρίστηση. Το παιχνίδι αποτελεί εκτός από ένα εξαιρετικό εργαλείο εκπαίδευσης, αλλά και ένα εργαλείο ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού (Whitebread et al 2012).

«Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας»

Το «Μαθαίνω ορθογραφία παίζοντας» είναι μία σειρά μαθημάτων που ετοίμασα για να διδάξω στα παιδιά ορθογραφία. Με την κατάκτηση βασικών κανόνων ορθογραφίας τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη ευχέρεια στον λόγο. Ένας επιδέξιος ορθογράφος είναι και ένας δυνατός αναγνώστης και συγγραφέας (Reed, 2012). Δεν είναι το παν, αλλά είναι η αρχή! Γιατί λοιπόν, να μην κάνουμε την αρχή όσο πιο όμορφη γίνεται;

 

 

 

 

 

Ελένη Γκόρα

Φιλόλογος-Κλασικής Ειδίκευσης

Μ.Α. (Master of Arts) στη Δημιουργική Γραφή

Υποψήφια Διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής 

 
 
* "Μαθαίνω Ορθογραφία παίζοντας" στο Parts Patras Arts (Σατωβριάνδου 31). Έναρξη την Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18:00-19:00 το απόγευμα.Πληροφορίες στο 694 222 69 70 (Ελένη Γκόρα). Εγγραφές στο  2610005252 (Parts Patras Arts).