Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014, βρίσκεται η διεθνής τιμή του πετρελαίου, χθες ξεπέρασε και τα 81 δολάρια το βαρέλι, κάτι που δημιουργεί έντονο προβληματισμό, τόσο στους καταναλωτές, όσο και στην κυβέρνηση, η οποία βλέπει έναν σοβαρό κίνδυνο να ελοχεύει αναφορικά με την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, αφού αυτός έχει συνταχθεί με τιμή μόλις 50 δολάρια το βαρέλι και ήδη η απόκλιση είναι της τάξεως άνω του 60%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μάλιστα κάνουν λόγο ακόμη και για τιμή άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι, ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα, εν αναμονή της επιβολής των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Χθες μάλιστα στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τράμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε για άλλη μια φορά τις χώρες μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) ότι αυξάνουν τις τιμές του αργού και απαίτησε να αντιστρέψουν την τάση.

«Το Μονοπώλιο του ΟΠΕΚ πρέπει να θυμάται ότι οι τιμές της βενζίνης έχουν αυξηθεί & κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει. Αν κάνει κάτι, είναι να αυξάνει τις τιμές και οι ΗΠΑ προστατεύουν πολλά από τα μέλη του με αντάλλαγμα πολύ λίγα $. Αυτός ο δρόμος πρέπει να έχει δύο κατευθύνσεις. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΡΑ!», έγραψε ο ρεπουμπλικάνος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Και όλα αυτά λίγο πριν μπει ο χειμώνας. Ήδη οι βενζινοπώλες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου φοβούμενοι έκρηξη των τιμών και ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει μειώνοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2015, ενώ παρά το γεγονός ότι η παραγωγή της χώρας ανέρχεται στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η πρόσφατη υποτονική δραστηριότητα υποδεικνύει επιβράδυνση κατά το ερχόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent θα μπορούσε να ανέλθει στα 90 δολ. ανά βαρέλι μέχρι τα τέλη του έτους, και ακόμα και να ξεπεράσει τα 100 δολ. ανά βαρέλι το 2019, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αναμένεται να περιορίσουν την προσφορά.

Η JP Morgan αναμένει ότι οι κυρώσεις θα περιορίσουν τις εξαγωγές του Ιράν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η ελβετική ενεργειακή εταιρεία Mercuria κάνει λόγο για απώλειες οι οποίες μπορούν να αγγίξουν τα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Παράλληλα, σημαντική ώθηση έδωσε και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με την οποία ο Οργανισμός θα αυξήσει την παραγωγή του μόνο εάν το ζητήσουν οι πελάτες του, την ίδια στη στιγμή που οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις μεσοπρόθεσμες εκλογές του Νοεμβρίου.

«Αναμένουμε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ που έχουν διαθέσιμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, θα αυξήσουν την παραγωγή τους αλά δεν θα αντισταθμίσουν εντελώς την έλλειψη από το ιρανικό πετρέλαιο», ανέφερε ο Edward Bell, αναλυτής εμπορευμάτων της Emirates NBD.

Στην τελευταία της έκθεση για τις προοπτικές της αγοράς που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, η J.P. Morgan αναφέρει πως μια άνοδος στα 90 δολάρια το βαρέλι είναι πιθανή τους ερχόμενους μήνες λόγω των κυρώσεων στο Ιράν. Η τράπεζα αναφέρει ότι το μπρεντ και το αμερικανικό αργό θα κυμανθούν στα επίπεδα των 85 δολ/βαρέλι και 76 δολ/βαρέλι αντίστοιχα το επόμενο εξάμηνο.

ΠΗΓΗ: newsit.gr