Πάνε σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που τα συνεργεία του Δήμου ξεκίνησαν να κόβουν τους φοίνικες της πλατείας Υψηλών Αλωνίων, εξαιτίας της εμφάνισης του κόκκινου σκαθαριού που είχε καταστρέψει δεκάδες φοινικοειδή δέντρα της Πάτρας, αλλά και της Αχαΐας. 

Από τότε όμως ένα άλλο "σκαθάρι" φαίνεται ότι έχει κυριέψει τους αρμόδιους και τους υπευθύνους των σχετικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην έχει αλλάξει κάτι στην πλατεία. Το... σκαθάρι της αναλγησίας, της γραφειοκρατίας και της αναβλητικότητας.

Έτσι, τα δέντρα όχι μόνο δεν έχουν αντικατασταθεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά οι κορμοί τους, παραμένουν εκεί για να μας θυμίζουν ότι κάποτε η πλατεία αυτή είχε φοίνικες. 

Αλήθεια, τι έγιναν τα σχέδια που είχε ο Δήμος για την αντικατάσταση των φοινίκων με άλλου είδους δέντρα τα οποία να ταιριάζουν με την ιδιομορφία της πλατείας και να τη χαρακτηρίζουν τα επόμενα χρόνια; Δεν ξέρουμε. Προφανώς ξεχάστηκαν στα συρτάρια. 


Όπως ήταν η πλατεία με τους φοίνικες

Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, χωρίς τους φοίνικες που τη χαρακτήριζαν για δεκαετίες, έχει αλλάξει όψη προς το χειρότερο, ενώ χωρίς άλλα δέντρα που θα αντικαθιστούν τα παλιότερα, μοιάζει "γυμνή". Όσο για τους κορμούς; Ελπίζουμε κάποιος να τους πάρει από τα σημεία. Έτσι και αλλιώς δεν ωφελούν σε τίποτα. 

Οι φωτογραφίες είναι του Ανδρέα Αποσκίτη από την σελίδα "Πάτρα, αυτά που δεν λέγονται".