Με λαμπρότητα και κατάνυξη ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στην Πάτρα για την 54η επέτειο της Επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Πρωτοκλήτου. 

Το στοιχείο που χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις που έγιναν εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα, αλλά και κατά τη διάρκεια της λιτανείας της Αγίας Κάρας και της ιεράς εικόνας ήταν το πλήθος των πιστών που έδωσε το παρών για να προσκυνήσει τα ιερά κειμήλια. 

Η Λιτανεία της Επανκομιδής της Τίμιας Κάρας έγινε υπό την συνοδεία μαθητών, συλλόγων, ένστολων και επισήμων, αλλά και υπό την παρουσία σχεδόν σύσσωμης της εκκλησιαστικής ηγεσίας της Πάτρας και άλλων περιοχών. Ξεκίνησε από το ναό του Αγίου Ανδρέα και κατευθύνθηκε στην Ιχθυόσκαλα όπου και τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός, με την ευκαιρία της έναρξης της αλιευτικής περιόδου. 

Στη συνέχεια η Αγία Κάρα και η Ιερά Εικόνα μεταφέρθηκαν μέσω θαλάσσης στο μώλο της Αγίου Νικολάου, ενώ στην πλατεία Τριών Συμμάχων πραγματοποιήθηκε Δοξολογία. Μετά το τέλος της Δοξολογίας στο μήνυμα του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Ἡ Πάτρα εἶναι ταυτισμένη μέ τόν Ἃγιο Ἀπόστολο Ἀνδρέα καί ὁ Ἃγιος Ἀπόστολος Ἀνδρέας μέ τήν Πάτρα. Η ἑορτή τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου δέν εἶναι μόνο ὑπόθεση πανηγύρεως γιά τήν Πάτρα, ἀλλά γιά τήν Ἑλλάδα ὁλόκληρη καί τήν Οἰκουμένη σύμπασα….

Ὁ Ἀπόστολος Ἀνδρέας εἶναι τῆς Οἰκουμένης διδάσκαλος καί διά τούτο ἡ Πάτρα εἶναι ὁ ὀφθαλμός τῆς Οἰκουμένης. Ἐπίσης ἐτόνισε ὃτι ἡ παρουσία χιλιάδων ἐυσεβῶν Χριστιανῶν τόσο στήν Λιτανεία τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου ὃσο καί σέ ἂλλες λατρευτικές ἐκδηλώσεις ὂχι μόνο στήν Πάτρα, ἀλλά σέ ὃλη τήν Ἑλλάδα, μαρτυρεῖ περίτρανα, ὃτι ἡ πίστη στόν Ἰησοῦ Χριστό, στόν ἀληθινό Θεό καί ἡ ἀφοσίωση στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, εἶναι τόσο ἰσχυρή, ὣστε οὐδείς δύναται μέ ὁποιονδήποτε τρόπο καί μέσο νά διαρήξῃ αὐτό τόν σύνδεσμο". 

Το κυρίαρχο στοιχείο των θρησκευτικών εκδηλώσεων που ήταν το πλήθος των πιστών έδειξε ότι ο κόσμος, σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε, έχει επιστρέψει κοντά στην Εκκλησία, βρίσκοντας διέξοδο στα αδιέξοδα πάσης μορφής που δημιουργούνται γύρω του. 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την μεγαλειώδη Λιτανεία:


Λιτανεία Επανακομιδής Τιμίας Κάρας Αγίου Ανδρέου 2018